четвртак, 24. јун 2021.

66. Sterijino pozorje - Derviš i smrt Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke


Predstava „Derviš i smrt“ radjena po istoimenom romanu Meše Selimovića u adaptaciji i režiji Dejana Projkovskog, koja je izabrana u zvaničnu takmičarsku selekciju 66. Sterijinog pozorja održana je u Novom Sadu 23. juna 2021. godine.

 


Poput romana, predstava kroz stradanje likova postavlja mnogobrojna pitanja u vezi pravde, istine, boga, sukoba izmedju zakona ovozemaljskih i nepisanih, izmedju ljubavi i mržnje. Derviš Ahmed Nurudin, glavni junak predatave i romana, nakon tragedije svog brata, biva suočen sa iskušenjima i pored životnog opredeljenja da se posveti veri, biva izvučen iz tog zaštićenog bedema i suočen sa izazovima ovog sveta i moralnim dilemama.



Kroz predstavu se metaforički vreme predstavlja peskom kojim se prenosi ideja da su neka filozofska pitanja bezvremena, dok se Hasan, kao simbol slobodumnog života, pojavljuje na belom konju, neosedlanom. Soko na ruci kadije predstavlja simbol vlasti, a zidovi koji se pomeraju i zarobljavaju likove, dramatično pokazuju težinu sistema koju je sagradio čovek.



Uloge tumače Zlatan Vidović, Rade Kostić, Željko Erkić, Duško Mazalica, Anja Ilić, Ljubiša Savanović, Danilo Kerkez, Đorđe Marković…


Vrhunska gluma i scenografija su pozorišnu grupu Narodnog pozorišta Republike Srpske plasirali u kandidate za osvajanje 66. takmičenja Sterijinog pozorja.


U subotu 25. juna ova predstava je na Velikoj sceni
  Narodnog pozorišta u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар