уторак, 8. јун 2021.

Predstavljanje knjiga Muharema Bazdulja

   


Dve knjige književnika i publiciste Muharema Bazdulјa − KAO I JUČER i TRANZIT, KOMETA, POMRAČENјE, predstavljene su danas u knjižari „Geca Kon“ (Knez Mihailova 12). Na knjige su se osvrnuli Glasnikovi urednici Gordana Milosavlјević Stojanović i Vladimir Kecmanović, kao i sam autor.



Vladimir Kecmanović je rekao da su tema ovih knjiga kultura, ali ne samo ona, te da ove zbirke eseja i njihov autor postaju zaštitni znak celokupne edicije.

Gordana Milosavlјević  Stojanović  smatra da je lepo o ovim izdanjima govoriti na mestu koje je oduvek bilo mesto okupljanja književnika. Četrnaest godina nakon prvog, sarajevsko-zagrebačkog izdanja, 12 godina iza prvog srpskog, posle prevoda na nemački i engleski jezik, suptilna i lirski simbolična prozna knjiga TRANZIT, KOMETA, POMRAČENјE ponovo je pred našom čitalačkom publikom. O ovom triptihu Mihael Orthofer, jedan od recenzenata, ističe da je autor „ponudivši tri vrlo različite novele, ne povezavši ih previše očigledno, no takođe i ne predstavlјajući ih kao tri zasebne priče, kreirao intrigantno i veliko umetničko delo“. Gordana Milosavlјević Stojanović   smatra da ovo delo u vidu tri pripovedke povezane u roman slobodne forme otvara „vremenske kapije književnosti  u geografskom kordinatnom sistemu.“




Tekstovi sabrani u knjizi KAO I JUČER predstavlјaju još jedan dokaz publicističkog umeća autora, koji i na pomne pratioce autorovog rada, kao i na one druge koji su u Bazdulјev opus slabije upućeni, neće moći da ne ostavi utisak − ponekad gorak zbog tema koje se obrađuju, ponekad prijatan zbog načina na koji su te teme obrađene. Jer „kao i jučer“, ničega novog nema pod kapom nebeskom, a kao i sutra, sve može da bude novo ako bude na nov način posmatrano.

Sam, autor kaže da iako su svi ovi tekstovi već objavljivani i na internetu, postoji publika koja želi da ih iščita prikupljene i sabijene između korica knjige.




Osim navedenih, u Glasnikovoj izdavačkoj paleti nalazi se još nekoliko knjiga Muharema Bazdulјa, poput izdanja HLADNI RAT, KRIVO SRASTANјE i S VREMENA NA VRIJEME.



Нема коментара:

Постави коментар