петак, 25. јун 2021.

Nova nagrada Mreže festivala Jadranske regije:Publika regije zajedno bira najbolji film

 



Nagrada publike, “Adriatic Audience Award”, biće dodeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5000 evra, i to za kinodistribuciju filma iz regiona.

Publika Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodijeliće novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije – posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

Publika ova četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala: program Mreže festivala Jadranske regije. U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja evropske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih evropskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu filmsku distribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do svoje publike.

Kriza uzrokovana pojavom COVID 19 i u filmskoj industriji zahteva nova promišljanja i nova kreativna rešenja. Ovi značajni festivali iz četiri zemlje zajedničkog govornog područja različite su veličine i profila, ali svi dele zajedničku misiju – platforma su za popularisanje i predstavljanje evropskog audio-vizualnog sadržaja i talenata. Cilj partnerstva među festivalima je očuvanje publike i stvaranje nove, te unapređenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Prvi zajednički regionalni filmski festival - program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu. U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na poslednjim izdanjima filmskih festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija virusa korona ne zaustavi “put” filma od autora do publike.

Saradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od festivala biće održan poseban program pod nazivom “Mreža festivala Jadranske regije”, sa izborom najboljeg  evropskog filma. Zbrajanjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike biće dodeljena nagrada “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

“Zajedničkim programom želimo da publiku podstaknemo  da otkrije savremeni evropski film, a da kroz nagradu podržimo napore bioskopskih distributera i prikazivača u regiji da vrate svoje gledaoce. Promene u filmskoj industriji, u organizaciji i promišljanju festivala, u novim okolnostima su ogromne. Zajedničkim programom i udruživanjem pružili smo jedni drugima podršku, ojačali svoje kapacitete i istovremeno pokazali kreativnost, prilagodljivost i inovativnost. Film i filmski festivali bez publike ne postoje. Srećni smo zbog novog programa, novog izbora najkvalitetnijih evropskih nezavisnih filmova, a posebno zbog susreta s publikom, koja se sada okuplja i zahvaljujući novoj nagradi naših festivala”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Industrijskog odseka Sarajevo Film Festivala.

27. Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Нема коментара:

Постави коментар