уторак, 8. јун 2021.

Fondacija BDP-a dodelila stipendije mladim glumcima


 Danas nam se predstavila Fondacija Beogradskog dramskog pozorišta mladim umetnicima u foajeu ove teatarske kuće.

Jedan od njenih ciljeva je podrška radu mladih pozorišnih umetnika. Tim povodom, prvi stipendisti Fondacije Beogradskog dramskog pozorišta su Luka Grabić, Mina Nenadović i Stanislava Staša Nikolić, mladi dramski umetnici, do sada već prepoznatog dara.

Slobodan Boda Ninković, glumac ansambla BDP-a je vodio program, dok će Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta uručio stipendije mladim glumcima.

U želji da očuva svoje mesto među vodećim umetničkim kućama u zemlji i regionu, Beogradsko dramsko pozorište (BDP) je u julu 2019. osnovalo Fondaciju, sa precizno definisanim ciljem – da unapredi repertoarsku politiku i podstiče razvoj savremene pozorište umetnosti.

Na klasi glume FDU kod profesora Srđana Karanovića, studira Luka Grbić, na 3. godini glume.Glumom je počeo da se bavi u Umetničnoj radionici Tijane Kesić, sa svega sedam godina.Prvu filmsku ulogu imao je u krimi hit ostvarenju “Južni vetar” (2018.) Miloša Avramovića, a za tu rolu, Grbić je nagrađen kao najbolji debitant na 53. festivalu „Filmski susreti” u Nišu.Na sceni BDP-a je debitovao u aprilu premijerom komada “Divlje meso“ Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića, a upečatljivu rolu je imao i nedavno u drami “Sin” Florijana Zelera, rediteljke Ane Tomović, na velikoj sceni Ateljea 212.Igrao je već u TV serijama “Tajne vinove loze”, “Švindleri”, “Biser Bojane”, a uskoro ga očekuje premijera nastavka filma “Južni vetar: Ubrzanje”.


Sledi njegova koleginica sa klase, dete iz glumačke porodice, Mina Nenadović . Ostvarila je do sada 12 zapaženih uloga u filmovima, TV serijama (“Komšije”, “Žigosani u reketu”), kao i u predstavama u “Boško Buhi” i Teatru “Vuk”, a i pored profesionalnog angažmana ostvarila je prosečnu ocenu 9.

Ovaj triling  završava Stanislava Staša Nikolić. Glumu je upisala sa 17 godina i bila prva na listi kandidata koji su primljeni, a talentovana umetnica je već osvojila tri nagrade: „Mata Milošević“ za glumu, „Branimir Đorđević“ za dikciju, a izabrana je za studenta generacije. Diplomirala je na FDU u Beogradu, u klasi profesorke Marije Milenković, i sada je polaznik master studija. Na pozornici BDP-a je igrala u predstavi “Idealan muž” Oskara Vajlda, u režiji Predraga Štrpca i poetira:

 “Možda mi mladi možemo glumom kao umetnošću da ulepšamo ovaj svet.“


 

Planovi Fondacije BDP-a, zasnovani na mnogim značajnim aktivnostima, ne podrazumevaju samo kreativno-umetnički, već i marketinški i obrazovni razvoj primarno matičnog pozorišta, pa tako i kompletnog teatarskog okruženja.

 

Među te aktivnosti spadaju – pomaganje u angažovanju svetskih imena pozorišne umetnosti, podsticaj prevođenja savremenog evropskog dramskog teksta, pomaganje u produkciji post-dramskog pozorišnog izraza, podrška realizaciji značajnih međunarodnih gostovanja BDP-a, podrška radu mladih pozorišnih umetnika i razvoja pozorišne publike i mnoge druge.

Нема коментара:

Постави коментар