петак, 15. јул 2016.

Четврти Бољшој фестивал почиње данас на Мећавнику





Од 15. до 17. јула у етно селу Мећавник (национални парк Мокра гора) ће, уз подршку генералног партнера Гаспром њефта, бити одржан Четврти музички фестивал Бољшој.

Фестивал руске музике Бољшој под руководством режисера Емира Кустурице одржава се у етно селу Дрвенград од 2013. године. Од тренутка оснивања, компанија Гаспром њефт је генерални спонзор фестивала.  Основна идеја је подршка младима талентима из музичких школа и академије Србије, као и младим талентима из различитих региона Русије. Сваке године фестивал Бољшој окупи око пет хиљада гледалаца. Међу уметницима, који су наступали на фестивалу у Дрвенграду, су  чувени руски и српски музичари: Денис Мацујев, Јуриј Розум, Немања Радуловић, Алена Бајева. 

Дрвенград се налази на надморској висини од 1600 метара у планинској области Златибора (национални парк Мокра гора) и представља јединствени архитектонски пројекат Емира Кустурице. Дрвенград је изграђен за потребе снимања филма Емира Кустурице Живот је чудо недалеко од железничке станице на прузи узаног колосека, која је некада повезивала Београд и Дубровник. У централном делу градића се налази трг Николе Тесле, чије је главно здање црква Светог Саве, а град има свега око 50 кућа. Све улице и објекти носе посебна имена, везана  за познате личности: улица Новака Ђоковића, улица Марадоне, биоскоп Стенлија Кубрика, трг Никите Михалкова, кућа Достојевског и друга.

На главној сцени Древенграда ће, у току три дана трајања фестивала, 65 младих учесника из музичких школа и академија Србије, Републике Српске и Русије изводити класична и савремена дела руских и српских композитора и надметаће се за Златну, Сребрну и Бронзану Матројшку подељени у две старосне групе: 13-17 година и 18-25 година. 

Руски такмичари долазе из седам градова: Мурављенко, Мис Камениј, Нојабрск, Омск, Оренбург, Томск и Ханти-Мансијск. Међународни жири фестивала предводиће Јуриј Розум, чувени пијаниста, народни уметник Русије, солиста Московске државне филхармоније. У жирију су и  Љиљана Несторовска, декан Београдског факултета музичке уметности и Зоран Комадина, професор музичке Академије Источног Сарајева.

Ове године фестивал је добио нови визуелни изглед, који приказује јединство културних вредности два словенска народа – руског и српског. Лого фестивала је састављен од неколико симбола, од којих је централни руска бабушка у бојама руске и српске државне заставе.

Уметници, такмичари, чланови симфонијског оркестра Бољшој као и тенор Зоран Тодоровић, диригент Србољуб Динић и пијаниста Јури Розум, јуче, у четвртак, стигли су на Мећавник. Данас, у поподневним часовима, очекује се долазак виолончелисте Нарека Хакназаријана као и нашег прослављеног виолинисте, Немање Радуловића.

Свечано отварање фестивала почеће вечерас од 21 час а затим ће целовечерњи концерт одржати наш прослављени тенор Зоран Тодоровић уз пратњу симфонијског оркестра Бољшој под диригенстком палицом Србољуба Динића. Симфонијски оркестар Бољшој основан је 2015. године, захваљујући истоименом фестивалу класичне музике. Идеја о оснивању сопственог оркестра родила се из тежње да се младим уметницима и студентима омогуће први професионални наступи заједно са познатим извођачима класичне музике.



На програму ће бити нумере из опера "Евгеније Оњегин" и "Пикова дама", Петра Илича Чајковског, затим из Пучинијеве "Тоске" и "Турандота", нумере из Леонкавалових "Пајаца", "Моћ судбине", Ђузепе Вердија као и Свита бр. 2 "Ромео и Јулија", Сергеја Прокофјева. 

Целовечерње концерта на фестивалу одржаће и победник најпрестижнијег светског музичког такмичења „П. И. Чајковски“, јерменски виолончелиста Нарек Хакназаријан, виолиниста Немања Радуловић и пијаниста Јури Розум.

Трећег дана фестивала наступиће чувени виолиниста Немања Радуловић, који ће извести дела Петра Иљича Чајковског, Јохана Себастијана Баха и Дмитрија Шостаковича у пратњи ансамбла Double Sens.

Финални акорд фестивала биће перфоманс квинтета Бољшој са музичком темом из филма „Аелита – краљица Марса“ Јакова Протозанова.



Златну, сребрну и бронзану матриошку, покушаће да освоје 65 такмичара из Србије, Републике Српске и Русије а о најбољима одлучиће жири који чине руски пијаниста Јури Розум, декан Факултета музичке уметности из Београда, Љиљана Несторовска и професор Зоран Комадина.

Сваке године, фестивал Бољшој развија и шири свој садржај. Прошле године фестивал је у такмичарски програм уврстио ученике из Русије као и основао свој симфонијски оркестар који чине млади музичари, ученици и студенти. Ове године, Бољшој уводи мајсторске курсеве где ће прослављени уметници, учесници ревијалног програма, Немања Радуловић, Нарек Хакназаријан, Зоран Тодоровић и Јури Розум, преносити своје богато искуство младим талентима.

Нема коментара:

Постави коментар