субота, 2. јул 2016.

Ибрица Јусић у дворишту Капетан Мишиног здања



 
 

На 25. БЕЛЕФ-у  успешно је одржао у петак 1 јула у дворишту Капетан Мишиног здања концерт чувени кантаутор шансона и забавне музике, Ибрица Јусић, који је београдској публици представио  албум Харлекино. Традиционално је на концерт повео пса, црног, поприлично мирног, који зна да је и он звезда. На тренутак сте, те београдске ноћи могли да се нађете у Мостару, а онда да одете до Дубровника, нађете се на обали мора. Могли сте да га чујете и осетите...

Ибрица је први пут запевао уз гитару на скалинама у Дубровнику 1965. године, а каријеру шансоњера започео 1968. године, победивши на Загребачком фестивалу с песмом Целулоидни пајац за коју је освојио и награду публике. Иза себе има бројне наступе на  фестивалима, на којима се појављује од почетка седамдесетих. година. Највернији је био Сплитском фестивалу и Загребфесту, а у новије се време појављује и на Вечерима далматинских шансона

Овај уметник који иза себе има пет деценије рада, створио је ослањајући се на елементе француске шансоне препознатљив и веома аутентичан ауторски израз, који се одликује поетиком и интелектом, као и компоновањем на стихове познатих песника.
Деценијама је заштитни знак Дубровачких летних игара, на којима се редовно појављује као домаћин поноћних концерата на скалинама, те уз самосталне гитарске рецитале у репрезентативним Кнежевим дворима. 

Први албум објавио је 1975. године, кад стиче и дискографску славу. То се посебно односи на његове ране радове као песме: Мачка, Добро јутро, Маргарета, Поноћ, Јуби сан вашу ћер, али и компоновањем стихова Шекспира, Брехта, Паљетка, Антића, Бритвића и других. 

Прекретница у раду био је први симфонијски албум Ибрица (1981), урађен у богатим медитеранским аранжманима старијег брата, маестра Ђеле Јусића, који је за Ибрицу написао антологијске песме, попут: Шалом Сарах, У сваком случају те волим, На Страдуну и друге.

Описати Ибрицу Јусића, тог вечитог дубровачког трубадура, је тешко. Перо Готовац је 1994. године написао врло обиман пропратни текст Након тридесет година за јубиларно издање Ретроспективе са најбољим песмама Ибрице Јусића: Шансоњер Ибрица Јусић, чаробњак певаног стиха, данас већ искуством сазрели уметник испеченог естрадног заната, испунио је тридесет година својега бурног пута по даскама сцена широм света. 

Ибрица Јусић је одао омаж својој првој, духовној домовини и земљи својих родитеља Босни и Херцеговини, снимивши у новим модерним аранжманима читав низ најлепших босанских севдалинки, објављених на албуму  имена Аманет.

Ибрицу Јусића можете послушати овде


Нема коментара:

Постави коментар