петак, 29. јул 2016.

МОРЕСКА НОВА – Концерт традиционалне музике југа Италије



Четвртак, 28. јули, 21:00. Двориште Капетан Мишиног здања



Група Мореска нова је створена 1993.  у Пуљи, као резултат дугогодишњег истраживања и изучавања народних традиција. Група је остварила наступе на бројним италијанским трговима, као и у Шпанији, Грчкој, Тунису, Француској, Кипру, Немачкој, Румунији, Мађарској, Србији, Пољској и Шведској. Италијани су за мене увек били виртуози забаве и доброг живота, мада их је мој отац сматрао пуким комедијашима. Но, како год никад им није порицао вештину музицирања и певања. У шта смо се уверили и синоћ у дворишту капетан-Мишиног здања.


Ансамбл Мореска нова награђен  је Другом наградом на Првом фестивалу народне песме Италијанске федерације популарних традиција у Згурголи, октобра 2009.

Мореска нова представља традиционалне песме регије Алта Мурђија, које су под утицајем суседних региона Кампанија и Луканија. На њиховом репертоару су сонате д'аморе, песме традиционалне сеоске културе, као и традиционалне форме тарантеле и тамуријате. Изведене песме су шаљиве, некад и увредљиве за неверне жене, критичне према властима и цркви, а могу да опонашају и поједине животиње. Све што мучи намучену италијанску душу у песму се тури, па шта кошта да кошта. Но, какве год биле носе весеље, а ова група је показала да влада и глумом (путем покрета, плеса, гестикулације и мимике).  А да су Италијани и неизлечиви заводници, доказали су пред сам крај концерта када су из публике пробрали све саме лепотице и са њима заплесали традиционалне италијанске игре. 


Делић атмосфере са њихових наступа можете видети ОВДЕ.


Нема коментара:

Постави коментар