четвртак, 21. јул 2016.

Bend BESNE GLISTE 23. jula u nastavku serijala Koncerti na Zidiću

Koncerti na Zidiću i ove godine privlače veliku pažnju publike, posetilaca Beograda, ali i prolaznika koji sa interesovanjem zastanu da čuju nove, mlade bendove koji svakog petka i subote sviraju na popularnoj letnjoj sceni Doma omladine Beograda - Platou Milana Mladenovića. Ove subote, 23. jula od 20 časova nastupa sastav Besne Glistekoji kao osnovu svog muzičkog izraza definiše rege-rep, ali uz izražajne ska, rok, dab i hard kor deonice, što ih čini upečatljivim i prepoznatljivim.U susret predstojećem nastupu na Zidiću, popričali smo sa članovima benda o njihovoj muzici i daljim planovima.

Počeli ste sa radom 2010. godine – šta se izdešavalo za ovih 6 godina sa bendom, šta možete da izdvojite kao najveće uspehe? Da li se postava benda menjala i ko je čini?

U prvom periodu rada benda tražili smo svoj zvuk i nastojali ka tome da izgradimo svoj stil, kako smo mi rasli i sazrevali, tako je sazrevala i muzika. Od samog početka bavili smo se isključivo autorskim radom, stvarali muziku i usavršavali je. U veoma ranoj fazi smo počeli da nastupamo po beogradskim klubovima, sa povremenim izlascima iz grada i zemlje. U prve dve godine rada benda dolazilo je do promena u sastavu, i kada su se kockice sklopile počeli smo sa studijskim radom. Nakon nekoliko demo snimaka, koji su imali dobar odziv publike, pozvani smo da učestvujemo na “BIGZ Komplikaciji”, gde se pojavljujemo sa pesmom “Armija Piona”.  U narednom periodu dešavaju se brojni nastupi, kao i širenje postave - bend dobija duvačku sekciju koja daje novu dimenziju i bitno menja naš zvuk. U proteklih šest godina najviše smo ponosni prvenstveno na jedinstvo našeg benda, koje je osnova za naše stvaralaštvo i daje nam inspiraciju i motivaciju. Ponosni smo na to što ljudi prepoznaju naš stil i što se krug naše publike postepeno, ali sigurno širi. Ne treba izostaviti i nekolicinu odličnih nastupa, sa velikim imenima domaće rokenrol scene, dosta solo koncerata, kao i svirke sa prijateljskim bendovima kao što su White City Massive, Dingospo Dali, The Socks, Quarterbuzz, Nesvrstani i mnogi drugi. Ipak, ono što je krunisalo svih šest godina postojanja, rada i truda benda jeste naš prvi album – ZugZwang.

Vaš muzički pravac karakteriše kombinacija različitih muzičkih žanrova, od regea, repa, do ska muzike, roka, dab i hard kor deonica, kako uklapate sve ove žanrove u vaš autorski rad? Da li imate neke muzičke uzore koji su bitno uticali na vaše stvaralaštvo?

Kada se okupi družina iz različitih muzičkih sfera, potpuno je prirodno da se kombinuju različiti pravci muzike, koje smo tokom godina rada uspeli da uklopimo u jedinstven i prepoznatljiv stil. Bendovi za koje kao kolektiv možemo reći da su uticali na naš rad su: Black Uhuru, Slayer, Madness, Eyesburn, Body Count, Sunshine, Soulfly, Primus, RATM, Bob Marley i mnogi drugi.

Krajem prošle godine, nakon pet godina postojanja benda, objavili ste debi album „ZugZwang“. Zašto je trebalo pola decenije da se to desi? Kakvi su vaši utisci nakon godinu dana? Kakve su reakcije publike i kritike?

Trebalo je dosta vremena da prvenstveno mi sazrimo (kada smo napravili bend imali smo po 19 godina) a samim tim da sazri i muzika, i da se stvori nešto novo i prepoznatljivo. Stara publika je dobro prihvatila album, a sam album je privukao i novu publiku. Osvrt na album u medijima je takođe rezultovao odličnim, pozitivnim kritikama.  Za pesmu Pobednik sa našeg prvog albuma smo snimili video spot koji je takođe dobio veoma pozitivne kritike publike i medija.

Žanrovi i tekstovi sa albuma „ZugZwang“ se razlikuju od pesme do pesme, koja je objedinjujuća ideja i poruka koju celokupnim albumom šaljete?

Od kad smo krenuli sa predprodukcijom albuma imali smo donekle jasan koncept – kako muzički, tako i tekstualno. “ZugZwang” je šahovski termin koji označava iznuđen potez, što se kao metafora uklapa u tematiku tekstova kao i atmosferu muzike. Kada je isklesan  koncept i atmosfera, pesme različitih muzičkih žanrova spajaju jednu celinu. Album je sniman u studiju 3x2 u Pančevu u saradnji sa producentima Stefanom Gaćešom i Dejanom Sredićem koji su produkcijski uspeli da prepoznaju atmosferu i samim tim uspeli da u pravom svetlu  prenesu našu muziku na CD.

Imali ste priliku da delite binu sa nekoliko rege bendova iz Srbije i regiona (Del Arno Bend, Eyesburn, Hornsman Coyote and Soulcraft), sa kim biste još želeli da nastupate i sarađujete?

Uvek nam je drago kada nas neki bend koji deli naš senzibilitet pozove da nastupamo zajedno, bez obzira na to da li su pripadnici “stare garde” ili nove scene, ali je svakako velika čast kada nas neki veliki bend pozove da podelimo binu, jer pored toga što smo odrasli uz te bendove i gradili svoj zvuk pod njihovim uticajima, to oslikava naš trud i na neki način nam dokazuje da ono što radimo ide u pozitivnom smeru. Takođe nam je veoma drago što smo učestvovali na festivalima sa drugim demo bendovima kao što su Demo Masters, Bunt Rok Masters i Jelen Demofest, jer smo na tim festivalima, osim nastupa na televiziji, imali priliku da se upoznajemo i družimo sa drugim bendovima.

Kakvi su vaši planovi za budućnost – da li je u planu novi album, svirke, festivali...?

U procesu smo snimanja novog albuma koji bi trebalo da izađe na proleće, a što se tiče letnjih festivala, ove godine (osim na Zidiću) Besne Gliste možete čuti na Rock Village festivalu 12. avgusta, Prnjavorstocku 2. septembra, kao i na dva humanitarna koncerta u Vojvodini.

Nastupate na popularnoj letnjoj sceni Doma omladine Beograda u okviru serijala Koncerata na Zidiću, šta za vas znači ovaj koncert i kakav repertoar pripremate za publiku?

Koncert na Zidiću svakako predstavlja jednu vrstu tradicije i čast nam je da nastupimo u okviru jednog takvog događaja. Svirati na otvorenom u centru Beograda svakako predstavlja izazov i odgovornost i za mnoge veće bendove od nas, tako da sa posebnom dozom ozbiljnosti pristupamo jednom takvom izazovu. Publika će imati priliku da čuje odabrane pesme sa ZugZwang-a kao i odabrane pesme sa predstojećeg albuma. Obećavamo jak, dobro uvežban i upečatljiv nastup. Vidimo se!

Нема коментара:

Постави коментар