уторак, 5. јул 2016.

Четврти музички фестивал Бољшој на Мећавнику




Четврти музички фестивал Бољшој 2016. одржаће се од 15. до 17. јула на Мећавнику, на Мокрој Гори. Овај фестивал класичне музике осмислио је  наш прослављени редитељ Емир Кустурица, а подржала компанија Гаспром њефт коју је, приликом најаве овог фестивала у пријатном амбијенту  и уз умилне звуке квартета, представљала Сања Лубардић.

У свом уводном излагању Емир Кустурица је рекао да је овај фестивал покренут са идејом да се популарише нека грана уметности и окупе на једном месту млади талентовани људи и уметници који су се већ остварили, те да ово буде платформа за дијалог и размену идеја. 


Сваке године, фестивал Бољшој развија и шири свој садржај. Прошле године фестивал је у такмичарски програм уврстио ученике из Русије као и основао свој симфонијски оркестар који чине млади музичари, ученици и студенти.


Ако се присетите Кустуричиног обећања о четири фестивала током четири годишња доба; књизи је дата предност у односу на плес, на јесен би можда могао да се деси фестивал посвећен позоришној уметности.

 


Како се супроставити свеопштем бесмислу и банализацији, већ управо стваралаштвом и то баш младих, оних који долазе. За време фестивала биће организовани дневне активности на трговима, а увеће ће бити уприличени целовечерњи концерти, те ће посетиоци фестивала моћи да уживају у правом ватромету звукова. Иако живимо у временима фикције, организатори су се ипак определили за  старомодну вредност - за квалитет. 

Дрвенград је изграђен за потребе снимања филма Емира Кустурице Живот је чудо недалеко од железничке станице на прузи узаног колосека, која је некада повезивала Београд и Дубровник. У централном делу градића се налази трг Николе Тесле, чије је главно здање црква Светог Саве, а град има укупно око педесет кућа. Све улице и објекти носе посебна имена, везана  за познате личности: улица Новака Ђоковића, улица Марадоне, здање биоскопа Стенли Кубрика, трг Никите Михалкова, кућа Достојевског и друга.


пригодни наступ квартета веродостојно нам је дочарао атмосферу која нас очекује на Мећавнику



Овогодишњи гости фестивала су Нарек Хакназарајан, јерменски виолончелиста и победник најпрестижнијих светских такмичења П. И. Чејковски,  (који долази после успешних гостовања у најпознатијим концетним дворанама попут Карнеги Хола, Сали Плејела у Паризу, Вигмор хола, Концертхауса у Берлину, Филхармоније из Есена, Концертхауса у Бечу), као и наши прослављени уметници - тенор, Зоран Тодоровић и виолиниста Немања Радуловић.  Они ће у ревијалном делу фестивала одржати своје концерте.
  


Тенор, Зоран Тодоровић по први пут ће се представити публици управо на Мећавнику. Као међународно признати лирски тенор (lirico spinto) наступао је у водећим светским дворанама као што су Баварска државна опера, Берлинска државна опера, Холандска опера, Краљевска опера Ла Моне у Бриселу, Бечка државна опера, Опера Сан Франциско, Лос Анђелос опера, Позориште Капитол у Тулузу, Опера из Марсеја, Семперопер у Дрездену, Краљевска кућа опере у Ковент Гардену и многе друге. 



Виолиниста Немања Радуловић, после успешног прошлогодишњег гостовања на Бољшој фестивалу, одржаће концерт са асамблом Double Sense.



Новина су мајсторски курсеви (радионице),  које ће  водити гости фестивала: виолончелиста Нарек Хакназарајан, пијаниста Јуриј Розум, тенор Зоран Тодоровић и виолиниста Немања Радуловић.



Ове године од 140 пријављених музичких талената из музичких школа и академија,  из Србије, Српске и Русије окупуће се и одмериће своје вештине, у две старосне групе, такмичећи се за три награде (златну, сребрну и бронзану матрјошку), а то ће оцењивати међународни жири који ће чинити прослављени руски пијаниста Јуриј Розум, професор Зоран Комадина и декан Факултета музичке уметности у Београду, Љиљана Несторовска. Тиме се овај музички догађај  недвосмислено позиционира међу најзначајније европске и светске фестивале класичне музике. О талентима и начину њиховог избора обавестио нас је селектор такмичарског програма, Дејан Спаравало. Циљ фестивала је  и лансирање младих талената, селекција најбољих међу најбољим.



Програм фестивала можете погледати овде.  


Jутарњи сати резервисани су за пројекције култних руских филмских остварења, а вечери, под ведрим небом, обојиће својим виртуозним умећем светске звезде класичне музичке сцене.Свечано отварање фестивала биће у петак, 15.07. од 21 час након чега ће концерт одржати тенор Зоран Тодоровић и Симфонијски оркестар Бољшој уз диригентску палицу Србољуба Динића.


У тој племенитој и пионирској мисији Културник им жели пуно успеха, а свим посетиоцима добру забаву. 

Више информација о фестивалу на Фејсбук страници фестивала и Интернет страници

Нема коментара:

Постави коментар