среда, 6. јул 2016.

СМЕДЕРЕВО: СУТРА ПОЧИЊЕ ТРЕЋИ ТЕАТАР У ТВРЂАВИ


Трећи позоришни фестивал  Театар у тврђави биће отворен сутра, 6. јула у 21 сат, у Малом граду Смедеревске тврђаве.


Фестивал ће отворити председник Организационог одбора фестивала Радослав Павловић, драмски писац.


Прва представа која ће се играти пред публиком Театра у тврђави, на летњој сцени у Малом граду, на дан отварања, је представа Човек је човек (епизода 2) у извођењу Народног позоришта Тоша Јовановић из Зрењанина, а у режији Анђелке Николић. 


Представа тематизује судбину човека у околностима обележеним империјалним и колонијалним претензијама и деловањима, и суочава са питањима механизама моћи и човекове потлачености. Како ће указати сама редитељка у свом осврту на представу, скрећући пажњу на актуелност Брехта који се бавио у својим радовима везом између појмова капитализма и фашизма, „потврђује се теза да је човек као појединац немоћан, а да је маса та која прави моћ.“

Под слоганом Добро дошли у позориште, фестивал ће се одржавати до 11. јула.

Као породични дан у програмској понуди трећег Театра у тврђави означен је 7. јул,  када ће се играти представа Магареће године  по делу Бранка Ћопића, у извођењу Позоришта Бошко Буха из Београда. Позориште Бошко Буха гостује у Смедереву и наредног дана, 8. јула са представом Иза кулиса према делу Мајкла Фрејна.

Представа Јулије Цезар, према једном од најзначајнијих комада у историји драмске литературе, класика Вилијема Шекспира, рађена у копродукцији Народног позоришта Сомбор, Град Театра Будва и Центра за културу Свилајнац, на репертоару Театра у тврђави је 9. јула.

Шабачко позориште на овогодишњем фестивалу наступиће 10. јула са представом Кафаница, судница, лудница по делу Бране Црнчевића.

Последње фестивалско вече, 11. јула, биће у знаку представе Ваљевска болница рађене у копродукцији Крушевачког позоришта и Центра за културу Вук Караџић из Лознице.


Почетак  сваке од представа је у 21 сат, осим Ваљевске болнице чије ће извођење почети у 20 сати.

Све представе су у конкуренцији за награду за НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ ФЕСТИВАЛА по оцени стручног жирија. Добитнику се додељује статуета са ликом деспота Ђурђа Бранковића. Осим те награде, на Театру у тврђави додељују се још и награда МЛАДА НАДА  по оцени стручног жирија (добитнику припада статуета са ликом Маре Бранковић) и награда за НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ по оцени публике (добитнику се додељује статуета Тврђаве).

У стручном жирију  трећег Театра у тврђави биће драмска уметница Нина Јанковић, драмски уметник Миодраг Радоњић и професор на ФИЛУМ у Крагујевцу Драгана Димић.

По завршетку фестивала, 12. јула, биће проглашени добитници признања.

Цена улазнице за сваку фестивалску представу је 200 динара, а комплет улазница за шест представа у продаји је по цени од 1000 динара.

Нема коментара:

Постави коментар