понедељак, 25. јул 2016.

Ansambl "Berjoska" u Sava centru na svečanom zatvaranju 25. Belefa





Beogradski letnji festival će u subotu, 30. jula, privesti kraju svoje 25. izdanje. Publika će se oprostiti od još jednog Belefa uz nastup moskovskog ansambla Berjoska koji će nastupiti na svečanom zatvaranju u Sava centru. 

Zbog nepredvidivih vremenskih prilika ovaj veliki događaj će se održati u  Sava centru umesto na Tašmajdanu, kako je ranije najavljeno. Karte su u prodaji na blagajni Sava centra a mogu se nabaviti i  putem Eventima po ceni od 600 dinara (karte kupljene ranije za Tašmajdan važe i za Sava centar).


Berjoska je državni akademski koreografski ansambl ruskih narodnih igara, sa tradicijom dugom skoro 70 godina. Osnovala ga je Nadežda Sergejevna Nadeždina još davne 1948, a ime Berjoska preuzela je iz ruske narodne horovodske pesme U polju je brezica stajala.

„U centru pažnje bilo kojeg našeg rada, bilo da je to lirski horovod ili veseli ples, nalazi se poetska slika ruske devojke... Mi želimo što izražajnije da prikažemo čistotu i veličinu ruske narodne umetnosti. To je izvor nadahnuća našeg ansambla“, rekla je Nadeždina.

Prvobitno je ansambl bio ženski, a prvi nastup hora, sa istoimenim plesom, izveden je u pozorištu Ermitaž 1948. godine i propraćen je velikim uspehom. U daljem radu N. S. Nadeždina je ostvarila remek-dela u ruskoj narodnoj koreografiji kao što su: Valcer Brezica, Labudica, Lančić, Gospođica, Veliki kozački ples, Šaljivdžije, Praznični ples, Neženje, Sibirska svita, Kočijaši, triptih Ruski porcelan, ciklus koreografskih kompozicija Godišnja doba i druge. Nadeždina Berjoska predstavlja pravo otkriće u scenskom oživljavanju ruskih narodnih igara. Ona je začetnik ne samo ovog, veoma posebnog ansabla, već i novog stila u savremenoj koreografiji.

Posle smrti N. S. Nadeždine funkciju umetničkog rukovodioca ansambla preuzela je M. M. Koljcova – narodna umetnica SSSR i Ukrajine i profesor, koja brižljivo čuva umetničko nasleđe osnivača ansambla i uspešno ga razvija i širi.

Delić onog što vas očekuje možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар