среда, 1. март 2023.

51. FEST: SENKA KARAVAĐА



Prepuna sala Kinoteke pred projekciju Senke Karavađа. Umetnika sa kriminalnim dosjeom, koji se često opijao i novac stečen mukotrpnim radom olako gubio na kocki.



Prema jednom policijskiom zapisniku iz 1604. godine zabeležen je incident u kom je Karavađo (1571 - 1610) bacio pun tanjir hrane konobaru u lice posle čega je došlo do tuče. Izgleda da je i u vezi hrane imao visoke kriterijume.
Samo godinu dana kasnije kamenovao je policajce.



Pričalo se i da je povezivan sa nikad razjašnjenim krađama i provalama širom Rima.

Idemo u Italija 1610. godine. Karavađo je jedan od najbriljantnijih slikara svog vremena, ali i buntovnik protiv tabua crkve. On je slikar života i patnje.
Pošto je obavešten da u radu prikazuje protuve i prostitutke, lopove i skitnice, papa Pavle V izdaje nalog vatikanskoj tajnoj policiji da sprovede istragu o umetniku.
Ta istraga uticaće na njegovu odluku da li da briljantnog slikara pomiluje.
Povod za smrtnu kaznu je isprovocirani sukob u kojem je Karavađo ubio svog prijatelja i rimskog makroa, Ranuća Tomasonija.



Istragu u ime crkve vodi čovek poznat pod imenom Senka.
Pro e contro: Da li je erekcija jeretička?
Sjajna ekranizacija života velikog umetnika u režiji Mikela Plaćida prosto oživljava njegova platna. Simpatičan je i nepotvrđeni susret u zatvoru Đоrdana Bruna i Mikelanđela Merizija Karavađа.
U glavnim ulogama su Rikardo Skamarćo, u ostalim ulogama su Izabel Iper i Luj Garel. Film je režirao Mikele Plaćido, u Srbiji najpopularniji po liku detektiva Katanija u seriji "Hobotnica".



Za potrebe filma napravljene su verne reprodukcije preko 17 Karavađovih slika. Ako ne znaju šte će sa njima rad sam da ih polepim na tavanicu trpezarije na Kosmaju.
Sem Tvrđave Sant'Anđelo i Karakalinih termi, svi ostali delovi scenografije su izgrađeni od
nule, u studiju Ćinećita.
Produkcija filma koštala je tričavih 13 miliona evra.
A da saznate filmsku sudbinu slikara upućujem vas u tamu bioskopske sale. Gde će slike pred vašim očima opet oživeti.

Mikele Plačido (1946) je italijanski glumac, reditelj i scenarista. Studirao je glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Rimu. Debitovao je kao glumac u teatru, predstavi 
San letnje noći 1969. godine. Dobio je Srebrnog medveda na festivalu u Berlinu za ulogu u filmu Ernesto (1979), a najpoznatiji je po ulozi Korada Katanija u seriji Hobotnica (1984-2001). Njegov rediteljski debi, Pummarò (1990) prikazan je u programu “Izvestan pogled” na festivalu u Kanu, a kasnije tri njegove filmske režije prikazane su u glavnom programu festivala u Veneciji. Poznat je po režiji filmova Romanzo Criminale (2005), Veliki san (2009) i Anonimna dojava (2012)

Нема коментара:

Постави коментар