уторак, 7. март 2023.

Javna vođenja i ciklus predavanja u okviru pratećeg programa izložbe “Iskonsko u modernom - Olga Jančić” u MSUB

 


Prvo u nizu javnih vođenja i predavanja pod nazivom “Misao o skulpturi”  autora dr Rajke Bošković u okviru pratećeg programa izložbe “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” biće održano u subotu, 11. marta u 13 časova u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Tom prilikom gost će biti vajar Marko Vukša, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Za 18. mart u 13 časova zakazano je javno vođenje s predavanjem „Biće kamena“, a gost programa je Đorđe Čpajak, vajar i dekan FPU.

U subotu 25. marta u isto vreme, gost dr Rajke Bošković na javnom vođenju i predavanju „Mogućnosti skulptorskog izraza - u metalu“ biće vajar Vukašin Milović, profesor FPU u Beogradu.

Prvog aprila u 13 časova, uz javno vođenje će biti održano predavanje „Smisao skulpture na otvorenom“, kada će ponovo gostovati Goran Čpajak.

Osmog aprila u 13 sati gošća programa “Priroda kamena” će biti dr Kristina Resimić Šarić, geolog i profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu.

Za 15. april u 13 časova zakazano je javno vođenje i predavanje „Boje kamena - sve nijanse beline“, uz gosta mr Petra Vujoševića, slikara.
Program „Original i odlivak“ 22. aprila u 13h zatvara serijal javnih vođenja i predavanja kroz izložbu, a gost će biti vajar Zoran Kuzmanović.

Ulaz na sve prateće programe je besplatan.

Autorka izložbe “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” je dr Rajka Bošković, muzejska savetnicaa asistentkinja autorke izložbe je Kristina Armuš.

Na izložbi je izloženo 20 skulptura u kamenudrvetubronzi i aluminijumuPoseban segment izložbe čine video snimci monumentalnih skulptura u slobodnom prostoru – skulptura u kamenu postavljenih na Savskom keju u BeograduPetrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i u parku u Vrnjačkoj Banjikao i skulptura u bronzi u Kraljevu.

U svom bogatom i plodnom umetničkom stvaralaštvu od preko šest decenijaOlga Jančić dubokim razumevanjem i doživljajem iskonskog - uspeva da skulpturama modernog izraza da dimenziju prvobitnostiPromišljajući suštinska pitanja čovekovog postojanja – zadivljujuću čudesnost i lepotu životaona istovremeno zalazi u sfere one drugemanje vedre strane života, sa svim njegovim strepnjama.

Gledano u celinidela u bronzi i aluminijumu mahom su dramatičnih oblika i nazivadok se ona u kamenu odlikuju blagošću celokupne vizuelne dejstvenostikoje punimzaobljenim volumenima nagoveštavaju plodonosna strujanja iz samog središta odnosno jezgra oblika.

Smeloali krajnje promišljenosa izraženom senzibilnošću imanentnom ženskom bićuona se u svom stvaralačkom opusu upušta u prevođenje nekih ključnih tema ljudskog života u umetnički oblikodstranjujućiu svojim najboljim ostvarenjimasve opisno kao nepotrebno i suvišnoU apstrahovanom obliku svojih vrhunskih skulptura postiže zgusnut izraz ideje – bilo da se radi o materinstvuljubavi ili jezgru oblika
Snažnaistrajna i samosvesna ličnost Olge Jančić, svojom neodstupnom posvećenošću zvanju umetnikaali i nesvakidašnjom smelošću u suočavanju sa ograničenjima i teškoćama u svom životuupravo u bavljenju skulpturom nalazila je ne samo utočištenego i smisao svog bivstvovanja.

 „Osećanje koje se javlja pri radu u kamenu u momentima dobre koncentracije je čudesan. To je osećaj intenzivnijeg življenja nego u bilo kojoj drugoj situaciji – nešto blisko zalaženju u više sfere spoznaje života, dosezanje nekih njegovih novih vrednosti, nešto blisko vanvremenom, neka vrsta srodnosti sa molitvom ili himnom životu. To je takođe i osećanje bliskosti sa sobom, onim boljim delom sebe”, govorila je Olga Jančić o svom stvaralaštvu.Olga Jančić (1. februar 1929. Bitolj – 25. oktobar 2012. Beograd) upisuje Vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu sa šesnaest godina (1945-49). Završava petogodišnju specijalizaciju u Majstorskoj radionici Tome Rosandića (1950-1954). Učestvuje u osnivanju grupe Prostor 8 koja prvi put priređuje izložbu u slobodnom prostoru u Tašmajdanskom parku u Beogradu 1957. godine. Prvu samostalnu izložbu ima 1959. godine u Umetničkom paviljonu u Beogradu. Iste godine dobija nagradu za skulpturu na I međunarodnom bijenalu mladih u Parizu. Izlaže na preko 20 samostalnih i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bila je u selekciji najznačajnijih izložbi jugoslovenskih
umetnika u inostranstvu.Tokom života organizovane su joj dve retrospektivne izložbe: prva u Muzeju savremene umetnosti 1987. godine i druga 2005. godine u Muzeju „25. maj“ u Beogradu. Dobitnica je značajnih nagrada među kojima su: nagrada „Politike“ iz Fonda Vladislav Ribnikar (1977), Nagrada za skulpturu na Oktobarskom salonu, (1984), Oktobarska nagrada grada Beograda za skulpturu, (1987) i druge. Dela Olge Jančić zastupljena su u brojnim muzejskim kolekcijama u zemlji i inostranstvu: Muzej savremene umetnosti, Beograd, Kuća Legata, Beograd, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Moderna galerija, Ljubljana, Muzej na sovremena umetnost, Skoplje, Muzej moderne umetnosti, Beč, Muzej moderne umetnosti, Aleksandrija i drugim. Svoju zaostavštinu poklonila je Gradu Beogradu koja se čuva u Kući legata.

Izložbu “Iskonsko u modernom – Olga Jančić” u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu biće otvorena do 2. maja 2023. godine. 


foto Bojana Janjić 

Нема коментара:

Постави коментар