четвртак, 23. март 2023.

SVE BOJE SLOBODE U ČAČKU

 


Svečanom ceremonijom i multimedijalnim spektaklom na Centralnom gradskom trgu pod nazivom „Sve boje slobode“, 21. marta 2023. godine Čačak je i zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture. Program je okupio nekoliko hiljada Čačana koji su  uživo  pratili spektakl koji je završen impresivnim vatrometom sa zgrade Kulturnog centra Čačka.

U programu ceremonije otvaranja učestvovali su glumci: Vanja Milačić, Bojan Krivokapić, Una Đelošević, Nikola Stanković, Nenad J. Popović, Vladimir Jocović i Todor Trifunović, kao i muzičari: Bilja Krstić, Braća Teofilović, sopran Marija Nešić, Nenad Marić - Kralj Čačka, Čegi-Bend, KUD „Dule Milosavljević - Žele” i hor muzičke škole ”Dr Vojislav Vučković” iz Čačka.




Kroz četiri tematske celine, u narednom periodu, pod naslovom „Čačanska Rodna“, predstaviće se najbolja ponuda grada na obalama Zapadne Morave. Gradonačelnik grada Čačka, Milun Todorović, izjavio je: "Sloboda, „na Moravi“, „na raskršću“, „na kaldrmi“ definišu Čačak vekovima unazad, ali ono sto je od početka naša vizija jeste da potvrdimo ono što je decenijama iza nas - i Disovo proleće i Memorijal Nadežde Petrović ali i druge manifestacije koje su uzele utemeljenje u kulturi Srbije i regiona - i Krug, Animanima, časopis Gradac, Dani urbane kulture, Karusel i sve ono što su prethodnici radili, a radili su puno, uz ogromnu podršku predsednice Vlade i predsednika Republike Srbije, shvatajući da kada Evropa ima prestonicu kulture da to može i naša država. Kao pioniri u ovom poduhvatu učinili smo da pored nematerijalnih dobara ostanu i Muzej srpske pravoslavne crkve u okviru našeg hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, uz stalnu etnološku postavku u Hadžića kući i, naravno, sublimacija treba da bude za Dan grada 18. decembra kada ćemo na svečanoj Sednici predati baklju kulture našem komšijskom gradu Užicu, i da ostavimo i trajnu vrednost kroz Muzej košarke koji će biti jedinstven u ovom delu Evrope, a možda i u čitavoj Evropi. Čačak je uvek imao sa čim i sa kim da se pohvali i podiči, biće mnogo iznenađenja tokom godine", rekao je gradonačelnik Čačka i najavio koncert "Riblje čorbe" na Gradskom trgu u Čačku, već u sredu 22. marta od 20 sati.




Prestonica kulture Srbije jedan je od najznačajnijih projekata koje je pokrenulo Ministarstvo kulture sa ciljem da se uz podršku lokalnim samoupravama ojačaju ključni faktora kulturnog razvoja. Projekat obuhvata i izgradnju ustanova kulture: Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

Kroz četiri programske celine: „Na slobodi“, „Na raskršću“, „Na kaldrmi“ i „Na Moravi“, projekat „Čačak 2023“ predstavlja svoju bogatu istoriju, znamenite ličnosti, nematerijalno i materijalno kulturno nasleđe i gradske priče.




Otvaranje kulturne manifestacije SVE BOJE SLOBODE kojom je Čаčак proglašen za kulturnu prestonicu Srbije 2023 završen je veličanstvenim vatrometom.




Potom je usledio svečani koktel pod fikusom „Čačak“, u Kulturnom centru Čačka na poziv gradonačelnika Čačka. Kulturni centar Čаčка izgrađen je po projektu za aerodrom. Aerodrom u Rijeci. KC Čačka ima i jednu jedinstvenu atrakciju-džinovski fikus!  ,Elastika dekora” je zasađen u temelje Doma kulture u Čačku 1971. godine. Iz Splita su stigla 3 stabla od kojih su se 2 primila. Ono što je posebno interesanto - nikad se ne zaliva! Pet decenija kasnije, obuhvatio je tri sprata! Njegova krošnja je impozantna. Ispod krošnje je napravljena metalna konstrukcija koja drži njegove bremenite grane. O njemu brinu stručnjaci sa Agranomskog fakulteta u Čačku i Gradskog zalenila, a redovno se vrši orezivanje i proređivanje ove biljke. Čačanski fikus 2003. godine proglašen je za spomenik kulture i zaštićeno prirodno dobro trećeg reda, a građani su pokrenuli inicijativu da zbog svoje masivnosti bude upisan u Ginisovu knjigu rekorda. I upisan je!

Нема коментара:

Постави коментар