уторак, 7. март 2023.

ŽIVOT IZ DVA DELA, GOSTOVANJE TEATAR THEATRON MALME- ŠVEDSKA U MADLENIJANUMU


  


 

Dvoje glumaca se kreću u sopstvenim životnim pričama o identitetu, pripadnosti, snovima i željama. Mnogo stanovnika naše planete su migranti danas. Mi smo sigurni da upravo naše životne priče mogu da inspirišu publiku i da kažu puno toga o našem vremenu. O tome kako možemo da živimo zajedno.„Život iz dva dela” je predstava o tome kako migracije utiču na nas. Glumci uz pomoć predstave, koja traje 75 minuta i razgovorima sa publikom nakon nje, traže forme za interaktivno delovanje sa publikom. 


U toku stvaranja i igranju predstave glumci se približavaju premisama pod kojima migrant egzistiraju: rešenja o odbijanju molbe, promenjene okolnosti života, osećaj da se nema čvsto uporište, ali i otkrivanje radosti pri upoznavanja novih ljudi, novih relacija, zanimljivih mesta i novog načina života.

Originalno je da se uloge i stvarni život glumaca u predstavi poklapaju.


Centralna pitanja u celom projektu su: O čemu sanjaš, čemu se raduješ? Da li treba raskrstiti sa prošlošću da bi se započeo novi život? Čega ne želimo da se sećamo iz prošlosti? Šta je važno da ispričamo našoj deci o našem detinjstvu?

 

Suzana je rodjena u Geteborgu, roditelji su joj došli u Švedsku iz Subotice sredinom 60-tih godina, kao gastarbajteri. Suzana je živela i odrasla u Švedskoj veći deo svog života. San njenih roditelja je uvek bio da zarade dovoljno veliki kapital i da se vrate u svoju zemlju. Kako to utiče na nju? Kako na njen identitet?

 

Željko je došao u Švedsku kao izbeglica iz bivše Jugoslavije. Nakon završene glumačke akademije u Novom Sadu 1991. godine u klasi profesora Radeta Markovića započinje karijeru u teatru. Tamo mu je familija, prijatelji, jezik i njegov kulturni identitet. Dolazak u Švedsku tokom 1990-tih je bio pravi šok, pad na drugu planetu. On postaje neznanac sam sebi medju svim drugim strancima u Švedskoj.

 

Kako učiti jezik? Kako se ophoditi? Zahvaliti? Kako se odnositi prema svojoj životnoj priči kao emigrant, imigrant i izbeglica? Sve može da nam se oduzme u životu: naši najmiliji; naša rodna gruda; čak i dostojanstvo; Ali, naše životne priče i sećanja iz detinjstva ne može niko da nam oduzme.

 

Predstava ŽIVOT IZ DVA DELA traje 75 minuta,  razgovor oko 30 minuta, posle predstave. 

Publika je dobrodošla da izrazi svoj lični stav i da podeli svoju životnu priču.

 

Predstava je do sada odigrana 180 puta na švedskom jeziku i 10 puta na srpskom jeziku.


20. MART U 20 H, MALA SCENA MADLENIJANUMA

 

Režija: Tomas Lindstrom

Dramaturgija: Jan Mark

Scena: Stene Martinsen

Autorski projekat glumaca: Suzanne Santrač i Željka Santrača

 

Нема коментара:

Постави коментар