понедељак, 6. март 2023.

'Treći svetski rat' najbolji film na 51. FEST-uFilm "Treći svetski rat" iranskog reditelja Humana Sejedija izabran je za najbolji film 51. Medjunarodnog filmskog festivala FEST koji je večeras svečano zatvoren u Beogradu.
Sejedi je osvojio i nagradu žirija za najbolju režiju.Posebno priznanje glavnog žirija osvojio je film "Opstanak dobrote" Holanđanina Rolfa de Hera. Za ulogu u tom filmu Mvažemi Husein dobila je nagradu za najbolji glumački debi.
Za najbolju glumicu ove godine je na FEST-u izabrana Ajša Tebaje za ulogu u filmu "Prokleti ne plaču", a najbolja muška uloga je Mohsena Tanabandeha u filmu "Treći svetski rat".
Nagradu žirija za najbolji scenario dobili su Izabel Penja i Rodrigo Sorogojen za film "Zveri".
Za najbolji film u regionu proglašen je turski "Sneg i medved" rediteljske Seldjen Ergun (Selcen Ergun).
U žiriju glavnog takmičarskog programa bili su producentkinja Jelena Mitrović, glumica Jovana Stojiljković, glumac Petar Benčina, reditelj Vinko Brešan i reditelj, scenarista i producent Laza Razanajatovo.
U Glavnom takmičarskom programu FEST-a bilo je 17 filmova iz 15 zemalja.Nagradu publike za najbolji takmičarski film dobio je domaći "Ovuda će proći put" - debitantsko delo rediteljke Nine Ognjanović.
Nagradu filmskih kritičara Fedora dobio je film "Prokleti ne plaču".
Posle dodele priznanja i svečanog zatvaranja FEST-a u "mts Dvorani" prikazan je poslednji film Mladomira - Puriše Đorđevića (1924-2022), "Usta puna zemlje".
Đorđevićev film je na ovogodišnjem festivalu osvojio "Nagradu Milutin Čolić" lista Politika.
Festival je okončan velikom žurkom u klubu "Lisabon" koja je još u toku.

Нема коментара:

Постави коментар