недеља, 5. март 2023.

51. FEST-ZAVERA U KAIRU



"Mоć је mač sa dve oštrice,
lako možеš da odsečеš sopstvenu ruku."



U mnogim se sredinama religiozno i sekularno prepliću, a ponegde i sukobljavaju. To je večna borba za dominacijom, nadmetanje ko će manipulisati nad narodnim masama. Zamršeni i prljavi poslovi ko će biti pastir i vuk i predvoditi stado.
Film orginalnog naslova "Dečak iz raja" pripoveda o ribarevom sinu Adamu koji je dobio privilegiju da studira na uglednom Univerzitetu Al-Azhar u Kairu.
No, kada je pristigao u Kairo, najviši verski vođa univerziteta, veliki imam, iznenada umire.
Adam ubrzo postaje pion u nemilosrdnoj borbi za moć između egipatske verske i političke elite. Raznorazne intrige i smicalice koriste se za sticanje prevlasti i moći. Asocijacije me vode hrišćanskom pandanu Ekovom Imenu ružе i istoimenom filmu, što je režiser u jednom intervjuu i priznao.



U toku su izbori za novog verskog poglavara. Nešto poput katoličke konklave ili izbornog sabora za patrijarha.
Kojem će se carstvu Adam prikloniti, ovostranom ili nebeskom? Autonomija univerziteta ili verska radikalizacija društva? Stvar je, ispostaviće se, mnogo kompleksnija.



Režiju ovog političkog trilera potpisuje švetski režiser egipatskog porekla, Tarik Saleh (1972) koji je umetničku karijeru započeo kao jedan od najboljih umetnika grafita u Stokholmu devedesetih.
Njegov filmski debi Metropia (2009) premijerno je prikazan na otvaranju programa “Nedelja kritike” festivala u Veneciji. Usledio je film Tommy (2014).
Napisao je scenario i režirao The Nile Hilton Incident (2017) za koji je osvojio Veliku nagradu žirija na Sandensu, a film je bio bioskopski hit i u Francuskoj. No taj film je u Egiptu zabranjen, a njemu ulazak u domovinu roditelja uskraćen.

Нема коментара:

Постави коментар