петак, 31. март 2023.

KAD TE BOG RITNE U STOMAK –predstavljanje knjige i predstava Pozorišta "Kostolanji Deže" i Novosadskog pozorišta

 


Predstavljanje knjige Ildiko Lovaš i istoimena predstava Andraša Urbana u koprodukciji subotičkog pozorišta Deže Kostelanji i Novosadskog pozorišta Ujvideki Sinhaz večeras su
održani u Velikoj sali DK Studenski grad.

Reditelj Andraš Urban, koji potpisuje i scenografiju, autentičan je u svom matičnim pozorištu, brutalan, pun snage izražajnosti i iskrenosti, u preispitivanju odnosa polova, roditeljstva, partnerstva, majčinstva, igre erosa i tanosa, sve to u prizmi istorije, nacije, religije, ljudskih strahova i nesavršenosti.

Da je ova predstava igrana u okvuiru Bitefa ne bi moglo da se priđe od gužve. Svakako, svojim kvalitetom ona to i zaslužuje.
Pratimo tragičnu sudbinu subotičkog nadarenog umetnika, Geze Čata, pisca, dramaturga, slikara, muzičara, kritičara koji se zapravo zvao Jožef Brener.
Rođen je u porodici subotičkog advokata, a rođak je pisca Dežea Kostolanjija.
Ostao je bez majku kada je imao samo 8 godina. Već sa 14 godina je objavljivao članke o muzici. Završio je Medicinsku školu u Budimpešti, a zatim Medicinski univerzitet, nakon čega je postao neurolog.
Oko 1910. mu je dijagnostikovana „plućna tuberkuloza” i pribegao je upotrebi narkotika (opijum, morfijum).
Dva puta je pokušavao da se izleči od narkomanije.



Na kraju je ubio svoju ženu, a nakon toga izvršio samoubistvo.
Prvo delo je objavio 1903. godine. U njegovim delima savremeni naučni pogled na svet kombinuje se sa iracionalnim strahovima, odražavajući kako krizu austrougarskog carstva, tako i ličnu piščevu psihološku krizu.



Njegovi junaci su bizarni, mentalno bolesni, promašeni i duboko nesrećni.
Svojim naslovom i roman kao i predstava sugerišu veliki emotivni naboj, ali i neminovnosti sudbine koju pojedinac ne može da izbegne, ma koliko to pokušavao.



U predstavi igraju: Livia Banka, Gabriela Crnković, Timea Filep, Boris Kučov, Gabor Mesaroš, Robert Ožvar i Andrea Verebeš.
Kompozitor muzike u predstavi je Silard Mezei, kostimograf Marina Sremac, dramatrug Kornelija Goli.



Autorka ilustracija za predstavu je Fani Cer, praunuka Geze Čata, koja je ilustrovala i knjigu.
Predstava se igra na mađarskom jeziku s titlovanim prevodom na srpski.


Pre predstave predstavljena je i knjiga koja je bila inspiracija za predstavu. U razgovoru su učestvovali: Ildiko Lovaš, Andraš Urban, Dejan Ilić, Bojan Krivokapić i Tamara Mitrović.

Нема коментара:

Постави коментар