субота, 4. март 2023.

Златни печат Кинотеке за лепу Клаусову кћи



Памтим је из филма "Остани какав јеси" (1978) у којем се шетала млада и гологуза испред Марчела који је калемио једну цигарету Малборoа на другу.
Oкарактерисан као еротски драмски филм, био је прилика да боље упознам лепу Клаусову кћи. Већ тада сам преферирао драме, као жанр.



Југословенска кинотека јој је данас доделила Златни печат, своје највише признање за изузетан допринос филмској уметности. Појавила се, дакако, нешто старија и чедније одевена
Онда су глеодаоци могли да погледају дигитално рестаурисани филм "Теса" (1979.) старог перверзњака Романа Поланског, у којем је Настасја Кински остварила насловну улогу.
Oва романтична драма приказује се у оквиру програма Фест класик.
Ћерка такође славног глумца Клауса Кинског, рођена је 1961. у Берлину. Каријеру је започела као модел, школовала се у иностранству, а глуму је, на предлог Поланског, студирала у Акторс студију Лија Страсберга.
Прву значајнију улогу имала је у филму "Погрешан покрет" (1976) Вима Вендерса. Пажњу међународне публике (као и моју) привукла је у драми "Stay as You Are". Прву главну улогу одиграла је управо у Теси Поланског. За тај лик освојила је Златни глобус у категорији „Нова звезда године“.



Уследили су "Људи мачке" (1982) Пола Шредера, "Маријини љубавници", поновна сарадња са Вендерсом - у чувеном филму "Париз, Тексас" (1984), који је добио Златну палму у Кану, као и у "Тако далеко, тако близу" (1993)... Играла у више од 60 филмова у Европи и САД.
Најновији филм Настасје Кински је "Dark Satellites" (2022) Томаса Штубера.
Она jе требало да сутра свечано затворити 51. ФЕСТ. Но, одпочетка је све кренуло килаво. Пар отказаних прес конференција, слаб публицитет у вези њеног доласка. По пречима организатора:

"морала је да оде због неодложних породичних обавеза".



Нема коментара:

Постави коментар