петак, 3. март 2023.

51.FEST:DVOSTRUKA PREVARAAko bi se Hičkok nekako povampirio i to uradio u Južnoj Koreji zvao bi se Park Čan-vuk (1963.). Baš u tom maniru, sa dosta rafiniranog korejskog humora ovaj reditelj nas vodi u ovaj uzbudlivi triler koji je istovremeno i ljubavna pričа, prepuna obrta i procena koje će biti dovedene u pitanje i preispitane.
Detektiv istražuje ubistvo posesivnig, pedantnog čoveka, planinara i mužа.Glavni osumnjičeni je kako to biva pokojnikova supruga. Ono što je diskutabilno što mu ona pomaže u upornom traganju za počiniocem. Zavodljiva Kineskinja, što bi rekao Bovi pre nego što je oženio Iman. Koju tumači kineska filmska zvezda Tang Ve.Kraj je jedan od najefektnijih koje sam video u zadnje vreme. Skoro poetski.
I još jednom da izrazim svoje nezadovoljstvo preimenovanjem orginalnih naziva filmova, po mišljenju distributera u komercijalniju varijantu.
Park Čan-vuk (1963) je jedan od najpoznatijih južnokorejskih reditelja, dobitnik brojnih priznanja na međunarodnom filmskima festivalima. Diplomirao je filozofiju na Univerzitetu Sogang, ali se priključio filmskom klubu i pisao filmske kritike. Svaki deo njegove trilogije o osveti, Simpatija za gospodina Osvetu (2002), Oldboy (2003) i Gospođa Osveta (2005) bio je hit. Za film Oldboy je osvojio Gran pri na festivalu u Kanu, najznačajniju međunarodnu nagradu za korejski film do tada. Stoker je snimio u SAD (2013), a premijerno je prikazan na Sandens festivalu. Vrativši se u Koreju, režirao je triler Sluškinja (2016). Na festivalu u Kanu ponovo je učestvovao sa filmom Odluka o odlasku (2022) za koji je nagrađen za najbolju režiju.

Нема коментара:

Постави коментар