понедељак, 29. новембар 2021.

Novi roman Nine Savčić U lancima

 



Posle velikog uspeha prethodnog romana Vlasnik svega našeg, za koji je autorka dobila Nagradu „Isidora Sekulić“ za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u 2019. godini, novi roman Nine Savčić U lancima upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Junak romana U lancima je pisac govora i saopštenja u jednom važnom ministarstvu u Beogradu. U jednom trenutku junak romana odlučuje da se bavi i dodatnim poslom – pisanjem posmrtnih govora i telegrama. Taj posao dovodi ga u vezu s neobičnim dnevnikom koji će mu odjednom rasvetliti porodičnu traumu, istoriju njegove majke i spiralu vidljivog i nevidljivog nasilja u običnoj ljudskoj svakodnevici. Kada od klijentkinje dobije ponudu da napiše roman o njenom ocu Generalu, junak romana U lancima će tek kasnije shvatiti da je, zapravo, tako iznenada dobio priliku koju neće moći da odbije – da napiše roman o sebi i o svojoj porodici.

Ispričan u prvom licu i u muškom rodu, pun zapleta i snažnih priča o unutrašnjim lomovima u svakodnevici ljudskog života, uzbudljivi roman Nine Savčić U lancima pripoveda o lancima iskustva i kulture, zabrana i vaspitanja koji nas vezuju bez naše pomisli da ih ikada raskinemo.

Roman U lancima je upečatljiva priča iz savremenog Beograda o patnji i nasilju, o ljubavi i strasti, o dominaciji i nerazumevanju, o ljudima s kojima živimo a da se s njima nikada ne razumemo, o dnevnicima koji se iznenada pojavljuju i o istinama koje se nikada neće moći prikriti.

Nina Savčić je književnica, likovna umetnica, teoretičarka kulture i medija, dizajnerka i kolumnistkinja. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na odseku Srpski jezik i književnost i na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku Unutrašnja arhitektura. Magistrirala je Teoriju umetnosti i medija. Magistarski rad objavljen je pod nazivom Njujork u filmovima Martina Skorsezea: analiza lokalističkih situacija. Doktorirala je na smeru Teorija dramskih umetnosti, medija i kulture (FDU) s temom Teorije sitkoma (američki sitkom, 1980-2016). Objavljivala je priče, pesme za decu, kao i tekstove iz oblasti filma, književnosti i jezika. Od 2013. kolumnista je dnevnog lista Danas, pisac radio-drama za decu za Prvi program Radio Beograda i stalni saradnik Nove ekonomije. Živi u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар