уторак, 30. новембар 2021.

Спортско срце у Звездара театру



Јубиларна 90. премијера „Звездара театра“ заказана је за 4. децембар, када ће на сцени „Данило Бата Стојковић“ бити изведен комад „Спортско срце“, Ђорђа Милосављевића. Тим поводом данас је одржана конференција за новинаре на којој су поред писца, говорили и редитељ представе Милан Караџић, директор Звездара театра, Душан Ковачевић, композитор Владимир Петричевић и глумци – Милутин Мима Караџић, Нина Нешковић, Александар Ђурица, Нела Михаиловић и Никола Шурбановић.

 

„Овај комад је условно говорећи спортска прича, а заправо је прича која ће се од једне финалне утакмице светског првенства претворити у утакмицу нашег менталитета и нарави и свега што оптрећује овај такозвани регион. Фудбал је повод, а суштина је заправо нешто сасвим друго, што доживљавамо сваки дан. Спорт који је најутицајнији и најинцидентнији се убрзо претвара у политику, као што се код нас мање више све исполитизује.“, рекао је поводом нове премијере директор Звездара театра, Душан Ковачевић.

 


Писац Ђорђе Милосављевић је открио да је идеја за текст настала када се заиста одигравала финална утакмица између Француске и Хрватске.

 

„Ово је драма о једном презреном, осрамоћеном и одбаченом оцу, његовој отуђеној ћерки, куму очајном до аутодеструктивности, адвокатици разочараној до махнитости, те о ћеркином момку, иначе одраслом на Дедињу.“,  истакао је Милосављевић.

 


Редитељ „Спортког срца“ Милан Караџић каже да је уживао радећи на представи, јер је „имао одличан текст и сјајну екипу“.

 

Волим јаку емоцију и смех, а овде их има, као и хумора и трагедије, и надам се да ће публика уживати онолико колико сам ја док сам радио на представи.“, додао је Караџић.

 

Милутин Мима Караџић, који у комаду тумачи лик Бранка Мацуре, каже да је сигуран да ће представа бити јако гледана и истакао колико је задовољан да је изашла још једна премијера у његовој „позоришној кући“.

 

Нина Нешковић која у представи игра Мају, ћерку Бранка Мацуре, каже да је екипа направила много лепу енергију.

„Срећна сам да позориште живи у овим тешким временима и да ће ово бити топла, људска прича коју ће и публика осетити.“, констатовала  је Нина.

 

Након премијере 4. децембра ѕа које су карте већ распродате, репризе нове представе Звездара театра заказане су за 7, 22. и 24. децембар.

 

Реч редитеља -Милан Караџић

 

Оно што ме у позоришту највише занима привукло ме је овом комаду, а то је судар различитих светова, аутентичност ликова и распон од трагичног до комичног у причи. Овде се сукобљавају један претенциозан,снобовски, умишљен свет са страдалним, али аутентичним светом скоројевића, што истовремено производи и трагичне и комичне ефекте. Преокрети у судбини ликова су више него изазовни за глумце. Зато сам био инспирисан да режирам „Спротско срце“ са намером да представа верно ослика нашу стварност која је истовремено и смешна и тужна.

 

Реч писца - Ђорђе Милосављевић

 

Ово је драма о једном презреном, осрамоћеном и одбаченом оцу, његовој отуђеној ћерки, куму очајном до аутодеструктивности, адвокатици разочараној до махнитости, те о ћеркином момку, иначе одраслом на Дедињу.

 

И да – њих петоро срећу се у печењари на Горњем Земуну, коју води поменути презрени отац, и то баш на дан, кад су у финалу светског фудбалског првенства у Русији играле репрезентације Француске и Хрватске.

 

Шта још да писац напише, а да већ није написао у дванаест хиљада и кусур речи драмског текста, које ћете чути на сцени?

 

Упркос презиру, сраму, одбачености, отуђености, очајању, аутодеструктивности, разочараности, махнитости и Дедињу – ово је комедија.

 

Ризикујући да вам на овом месту откријем превише, рећи ћу и да је то, пре свега, прича о опраштању и помирењу.

 


 

Спортско срце


Писац:Ђорђе Милосављевић

 

Редитељ-Милан Караџић


ИГРАЈУ

Милутин Мима Караџић- Бранко Мацура

Нина Нешковић - Маја

Александар  Ђурица - кум

Нела Михаиловић – професорка

Никола Шурбановић- Павле

 

Сценограф-Борис Максимовић

 

Костимограф-Драгица Лаушевић

 

Композитор-Владимир Петричевић

 

Продуцент-Драгиша Ћургуз

 

Инспицијент-Станислав Младеновић

 

Дизајнери тона-Никола Јововић и Стефан Анђелић

 

Дизајнери светла-Радован Самолов и Немања Цалић

 

Шминкер-Бранислава Илић

 

Декоратер-Бранислав Рончевић

 

Гардеробер-Лидија Николић

 

Аутор видео спота-Стево Мандић

 

Аутор плаката-Стево Мандић

 

Дизајнер-Александра Илић

 

Фотограф-Јаков Симовић

Нема коментара:

Постави коментар