среда, 10. новембар 2021.

Druga nedelja BEMUS-a: Ksenija Jankovic i Kandida Tompson odusevile publiku Madlenijanuma

 



Početak druge nedelje 53. BEMUS-a obeležio je grandiozan koncert naše poznate violončelistkinje Ksenije Janković uz violinistkinju Kandidu Tompson i orkestar Opere i teatra Madlenijanum pod dirignentskim vođstvom Dejana Savića. Ovo je bila retka i dragocena prilika da domaća publika uživo čuje našu proslavljenu muzičarku  koja godinama živi i radi van naše zemlje. Na program su bila dela Rosinija -  Uvertira iz opere „Svraka kradljivica“,Čajkovskog - Svita iz baleta „Krcko Oraščić“, op. 71a i Bramsa - Koncert za violinu i violončelo op. 102.

 


Violinistkinja Kandida Tompson studirala je kod poznatog pedagoga Dejvida Takenoa u Gildhol školi za muziku i dramu u Londonu, gde je stekla diplomu soliste. Nakon školovanja, osvaja brojne nagrade na takmičenjima, uključujući i međunarodno takmičenje „Muzičke omladine“ u Beogradu. Kandida Tompson nastupala je kao solista sa mnogim orkestrima u Evropi, Sjedinjenim Državama i istočnoj Aziji, kao i sa Moskovskim kamernim orkestrom, Bečkom simfonijetom, Simfonijskim orkestrom iz Tokija, Engleskim gudačkim orkestrom, Amsterdamskom simfonijetom i Holandskom kamernom filharmonijom. Predvođena Kandidom Tompson, Amsterdamska simfonijeta je snimila do sada devet albuma. Najnoviji je „Argentinski album“ sa Kandidom Tompson kao solistkinjom Pjacolinog dela „Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu“, a na disku je i Hinasterino remek-delo za gudački orkestar - Koncert za gudačke instrumente. Kandida je takođe kao član Klavirskog trija Hamlet, zajedno sa Paolom Đakometijem i Ksenijom Janković, 2015. godine objavila dva Mendelsonova klavirska tria, a debitovali su i u Sjedinjenim Američkim Državama.

 


Ksenija Janković je rođena u srpsko-ruskoj porodici muzičara. Očarana violončelom, počela je da svira u šestoj godini, a već sa devet godina je debitovala sa Beogradskom filharmonijom. Kao državni stipendista, nastavila je školovanje u Centralnoj muzičkoj školi pri Moskovskom konzervatorijumu kod Stefana Kaljanova i Mstislava Rostropoviča. Studije je nastavila kod Pjera Furnijea u Švajcarskoj i Andrea Navare u Nemačkoj. Nakon pobeda na nekoliko nacionalnih i internacionalnih takmičenja, međunarodnu afirmaciju je stekla posle osvajanja prve nagrade slavnog Konkursa „Gaspar Kasado“ u Firenci, 1981. godine. Saradnja sa Šandorom Vegom i Đerđom Šebekom duboko je i trajno inspiriše. Solističke koncerte Ksenije Janković u Parizu, Londonu, Berlinu i Moskvi, ali i Beogradu i Novom Sadu, kao i njene nastupe sa velikim orkestrima kakvi su londonski Filharmonija orkestar, Budimpeštanska filharmonija, Orkestar Romanske Švajcarske, orkestri Radio Berlina, Kopenhagena i Madrida, kritika je opisala kao potresne i nezaboravne. Ksenija Janković je posvećeni kamerni muzičar. Svira sa umetnicima poput Gidona Kremera, Andraša Šifa, Tabee Cimerman i redovni je gost međunarodnih festivala u Austriji, Švajcarskoj, Engleskoj, Nemačkoj i Koreji. Bila je profesor violončela na Visokoj školi za muziku u Vircburgu (1994-2004), a od tada predaje na Visokoj školi za muziku u Detmoldu (Nemačka).

 

 


Dejan Savić je diplomirao dirigovanje na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu, a zvanje magistra dirigovanja stekao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Glavni je dirigent beogradske Opere i baleta od 1993, a direktor Opere i baleta bio je od 2001. do 2004. godine. U isto vreme je muzički rukovodilac Kamernog orkestra PRO CLASSICA, kao i renomiranog Mešovitog hora „Braća Baruh“. Od 2005. do 2007. godine Dejan Savić je bio upravnik Narodnog pozorišta, a potom direktor Opere, u kojoj od 2010. godine deluje kao glavni dirigent pozorišta. Već 2012. godine vraća se na mesto upravnika Narodnog pozorišta, gde ostaje do 2018. godine. Sa svojim horom, kao i sa drugim horovima kojima je dirigovao, sudelovao je na brojnim uglednim međunarodnim horskim festivalima, osvajajući mnogobrojne nagrade i priznanja. Dejan Savić je delovao kao stalni gost dirigent Simfonijskog orkestra i Hora Grčkog radija (ERT). Njegova pedagoška karijera podrazumeva angažman na nekoliko muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu, kao i niz majstorskih kurseva u više evropskih zemalja, koje održava i danas. Nosilac je brojnih domaćih i inostranih nagrada i priznanja, između ostalih Zlatnog beočuga, Vukove nagrade, Srebrne zvezde Republike Italije, Zvezde reda Malteškog krsta i drugih.

 

  

Fotografije: Belkisa Beka Abdulović

Нема коментара:

Постави коментар