среда, 10. новембар 2021.

Ekoskop na XXVII Festivalu autorskog filma (FAF)

 



Dvadesetsedmo izdanje Festivala autorskog filma (FAF) biće održano od 26. novembra do 3. decembra 2021. godine.Ekoskop je novi program Festivala autorskog filma čije se prvo izdanje dešava ove godine, a u pitanju je svojevrsno festivalsko zagrevanje osmišljeno sa idejom da kroz filmski program i aktivan dijalog odgovori na goruće izazove sa kojima se suočavamo u kontekstu ekološke održivosti i klimatskih promena. Ekoskop će se održati u Dvorani Kulturnog centra Beograda u subotu, 13. novembra.

 

Budući da je Ekoskop pre svega usmeren na podučavanje o aktuelnim društvenim problemima u domenu očuvanja životne sredine, te postojećim i mogućim metodama borbe, prvi događaj je posvećen deci i mladima kao najhrabijim i najsvežijim glasovima društva.

 

Ovo je tek  prvi korak u nizu budućih akcija za podizanje svesti o ekološkim politikama, a u okviru njega nalazi se i programska celina koja predstavlja ‘zelene’ filmove te filmove sa važnim ‘zelenim’ temama. Snažni i informativni filmovi, uz ekološki dijalog – kao kolektivno iskustvo – mogu imati važnu ulogu u obrazovanju i aktivaciji omladine.

 

 


Osim projekcije dva filma – animiranog Zozonci u zemlji vetra, za najmlađu publiku, i igranog Veće od nas, u kasnijim popodnevnim časovima, u skladu sa senzibilitetom i konceptom filma za tinejdžere, Ekoskop organizuje debatu Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju u saradnji sa Green Art Incubator-om, platformom usmerenom na podršku i osnaživanje organizacija i inicijativa u pravcu zelene transformacije u polju kulture i umetnosti, u kontekstu klimatskih promena.

 

Green Art Incubator ima za cilj afirmaciju aktivnijeg uključivanja sektora kulture u ove procese, umrežavanjem različitih aktera na sceni kroz aktivnosti inkubatora, a učesnici ovog panela upravo su mladi ljudi čiji doprinos je tokom prethodnih godina bio vidljiv i presudan na aktivističkoj i kulturnoj sceni Srbije.

 

Biće prikazan animirani film „Zozonci u zemlji vetra“ i dokumentarno ostvarenje „Veće od nas“, i održana debata „Mladi u staklenoj bašti: Gorući poziv na akciju“, sa učesnicima Natalijom Novikovom (Extinction Rebellion), Davidom Jovanovićem, filmskim rediteljem, i Ivanom Bjelićem, aktivistom i novinarom.

 

 

 

 

Нема коментара:

Постави коментар