среда, 3. новембар 2021.

Nova knjiga u izdanju Geopoetike "Ostani ako možeš. Idi ako moraš." Helge Flatland

 Još jedan biser norveške književnosti: Prvi roman Helge Flatland

 

Iz zemlje Gordera, Lua, Petešuna i Nine Like dolazi nam još jedan zvonak i autentičan mladi književni glas. Roman Ostani ako možeš. Idi ako moraš zrelo je debitantsko ostvarenje prefinjenog književnog izraza, tanana i topla knjiga koju prožima nemo očajanje.

 

Helga Flatland je za ovaj roman dobila tri prestižne nagrade: Dve za najbolji debitantski roman: nagradu izdavačke kuće Askehaug, jednog od najvećih i najuglednijih izdavača u Norveškoj, i nagradu Tarjej Vesos, koju dodeljuje Udruženje književnika Norveške, kao i Ungdommens kritikerpris – nagradu koju svake godine dodeljuju norveški srednjoškolci za najbolje delo savremene norveške književnosti. Radnja knjige Ostani ako možeš. Idi ako moraš smeštena je u jedno malo mesto iz koga potiču glavni junaci ovog romana, četvorica drugova iz detinjstva Tarjej, Trigve, Kristijan i Bjern koji će se, ne sluteći krajnji ishod, pridružiti norveškim snagama u Avganistanu. Trojica se neće vratiti.

 


Ovo je priča o odrastanju u sredini koja bi trebalo da pruža osećaj sigurnosti i ušuškanosti, ali i o bekstvu iz te sredine u trenutku kad taj osećaj nestane. Pričaju nam je, iz prvog lica u četiri poglavlja, dvojica glavnih junaka i dvoje njima bliskih ljudi. Jednostavno, bez suvišnih reči i analiza, ova knjiga bavi se važnim temama poput života, smrti, zabranjene i beskrajne ljubavi, prilagođavanja novoj sredini.

 Helga Flatland (1984) važi za jednog od najambicioznijih mladih norveških autora. Stekla je brojnu publiku zbog načina na koji opisuje međuljudske odnose, a osećaji poput tuge, privrženosti i praznine, posebno su joj u fokusu.

Нема коментара:

Постави коментар