среда, 3. новембар 2021.

ALL STARS на 53. Бемусу


 На концерту  ALL STARS, 3. новембра на 53. Бемусу на Коларцу уместо Хатје Бунијатишвили наступиће млада изузетно талентована пијанисткиња Ева Геворгјан.

Tickets: https://www.tickets.rs/search?q=indirekt

 

Ева Геворгјан, рођена 2004. у Москви, млада је руска пијанисткиња, која је недавно понела титулу Young Yamaha Artist (2021). Пажњу најшире музичке јавности привукла је недавно као најмлађа финалисткиња 18. Међународног Шопеновог конкурса, октобра 2021. у Варшави. Године 2020. Евгениј Кисин je одабрао Еву Геворгјан за добитника стипендије Пијанистичког фестивала у Руру 2020. године.

Освојила је награде на више од четрдесет међународних такмичења пијаниста и композитора, широм света. Између осталог, добитница је Гран прија Руског националног оркестарског такмичења, 2021, признања Откриће године у избору International Classical Music Awards, 2019. године.

Ева Геворгјан похађа Централну музичку школу Државног конзерваторијума „Чајковски“ у Москви, у класи Наталије Трул. Наступала је широм Русије, Европе (укључујући деби у дворани Ројал Алберт хол, априла 2019. године) и у Сједињеним Америчким Државама.

 

На концерту на Бемусу ће Ева Геворгјан наступити са реномираним солистима који на овогодишњем фестивалу премијерно наступају заједно:

Хачатур Алмазјан (Khachatur Almazian) је јерменски виолиниста и продуцент, уметнички директор, вођа и солиста популарног и свестраног женског ансамбла “Аlmazyan Symphony”,  састављеног од веома талентованих музичара, који је основао заједно са српском виолончелисткињом Тамаром Савић, 2007. године. “Аlmazyan Symphony”су у сарадњи са међународном балетском звездом Сергејом Полуњином били специјални гости отварања фестивала Exit 2018. године. Снимили су све нумере за филм Емира Кустурице ,,На млечном путу“, које је компоновао Стрибор Кустурица. У овом филму Хачатур је добио улогу глумца, делећи сцену са славном италијанском глумицом Моником Белучи.

Рођен у уметничкој породици, Хачатур Алмазјан је студирао у Јеревану и Москви. Студије је наставио у Бриселу код Игора Ојстраха, Њујорку код Мише Кејлина и Паризу код Едуарда Вулфсона. Године 1997. освојио је прву награду на Музичком такмичењу Белгијског радија и телевизије. Као солиста, Хачатур је наступао са оркестрима и филхармонијама као што су: Шангајски симфонијски оркестар, Национални оркестар Белгије, Филхармонија Белгијског радија, Јерменска национална филхармонија, Филхармонија Онтарија, Краљевски камерни оркестар Валоније, Моравска филхармонија, итд. и са диригентима као што су: Жилбер Варга, Јустус Франц, Марко Паризото, Рудолф Вертен и многи други. Године 2019. на фестивалу Кустендорф, Хачатур Алмазјан  је премијерно свету представио ново дело Ђованија Солиме “ Tarantulae Cadenzas ” за виолину, виолончело и оркестар заједно са виолончелистом Нареком Ахназарјаном. Свира на виолини ,, Giuseppe Gagliano ” из 1774. године из приватне колекције Аре Симонијана и , Gand & Bernardel“ из 1886. у власништву породице Гарније.

 

Грачја Аванесјан (Hrachya Avanesyan) сматра се једним од најинспиративнијих уметника своје генерације. Рођен је у Јерменији, студирао је на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу у класи Игора Ојстраха. Добитник је прве награде на такмичењима Јехуди Мењухин и Карл Нилсен.  Имао је запажене наступе са Филхармонијом из Копенхагена, Данским националним симфонијским оркестром, Белгијским националним оркестром, Варшавском филхармонијом, Београдском филхармонијом, Бриселском филхармонијом, Краљевском фламанском филхармонијом, Токијским симфонијским оркестром, и многим другима и са диригентима међу којима су: Марк Сустро, Валтер Велер, Кристофер Варен Грин, Пол Гудвин, Пол Воткинс, Александар Ведерников, Патрик Дејвин и Данијел Рајскин. Авенесјан је одржао концерте у најпрестижнијим дворанама међу којима су: Консертхебау у Амстердаму, Вигмор Хол у Лондону, Сантори Хол у Токију, Концертна дворана Данског радија у Копенхагену, Национални аудиторијум у Мадриду.

Аванесјанови албуми снимци са Дворжаковом музиком изузетно су хваљени. Године 2017. албум са ремек-делима Шумана и Брамса, у извођењу са Борисом Бровцином, Александром Чаушијаном и Евгенијем Судбином, постао је снимак са иТунес А-листе и најбољи Би-Би-Сијев снимак године за камерну музику. Године 2018. видео запис реситала са Моријом Жоао Пиреш објављен је на апликацији Imagine Clarity и од тада је стекао милионе гледалаца. Грачја Авенесјан свира на виолини Жан Батиста Вијома из 1864. године.

 

Адријен Буасо (Adrien Boisseau) са 14 година постаје студент Париског конзерваторијума у класи Жана Сулема. Године 2009. осваја прву награду, као и награду публике на Међународном такмичењу „Макс Ростал“ у Берлину. Две године касније, позван је да наступа као дебитант у дворани Берлинске филхармоније са Немачким симфонијским оркестром под диригентском палицом Кшиштофа Урбанског. Од 2013. године, Адријен усавршава своје музичке вештине код Андраша Шифа, Нобуко Имаи, Стивена Исерлиса, Кристофа Ешенбаха, и Иври Гитлиса на Академији Кронберг.  Жири престижне Међународне награде за класичну музику - International Classical Music Awards (ICMA) прогласило га је Младим уметником године 2014. Након три веома успешне године са квартетом Ебен, Буасо одлучује да наступа самостално. У сезони 2019/2020, наступа на фестивалима Schubertiade, La Folle Journée, у Центру уметности у Сеулу, дворани Арсенал у Мецу, као и на фестивалима у Евијану и Бергену. Недавно је наступио у Париској филхармонији са Хатјом Бунијатишвили и виолончелистом Едгаром Мороом. Адријен Буасо свира величанствену виолу коју је израдио Yair Hod Fainas у Паризу.

 

Нарек Ахназарјан (Narek Hakhnazaryan) је са 22 године освојио прву награду на 14. Међународном такмичењу Чајковски. Одржао је реситале и концерте камерне музике са многим оркестрима широм света на најпрестижнијим светским фестивалима. Ахназарјан је свирао са оркестрима као што су: Париски оркестар, Лондонски симфонијски оркестар, Лондонска филхармонија, Ротердамска филхармонија, Концертхаус из Берлина, Краљевска филхармонија из Стокхолма, Чикашки симфонијски оркестар, Питсбуршки симфонијски оркестар, и многим другима. Свирао је са оркестрима Би-Би-Сија и сензационално дебитовао на фестивалу BBC Proms. Године 2017. проглашен је великим талентом бечког Концертхауса. У лето 2019. године, наступао је са Данијелом Трифоновим на фестивалима Вербије и Рајнгау, а у сезони 2018/19 одржао је четири концерта у резиденцији Вигмор Хола у Лондону. У Северној Америци редовно наступа на реситалима, последњи пут у Њујорку, Чикагу, Сан Франциску и Торонту. Године 2017. имао је турнеје у Азији, у Тајпеју, Сеулу, Токију и Кјоту. Са ЗЕН триом обишао је САД и Кину, објавио је снимак за кућу Deutsche Grammophon, а предстојећи ангажмани укључују концерте у Лондону и Барселони.

Под менторством покојног Ростроповича, Ахназарјан је 2011. године добио уметничку диплому на Музичком конзерваторијуму у Новој Енглеској, где је студирао код Лауренса Лесера. Ахназарјан је добитник стипендија Фондације Ростропович и New Names Foundation, а освојио је прву награду на Међународном такмичењу Арам Хачатурјан и прво место на Међународном такмичењу за младе гудаче Јохансен 2006. године. Године 2017. добио је титулу „почасног уметника Јерменије“. Ахназарјан свира виолончело Гварнери из 1707. године. Користи гудала Франсоа Турта и Беноа Ролана.

 

Нема коментара:

Постави коментар