петак, 5. новембар 2021.

Kamerni ansambl „13 gudača“na 53. BEMUSU


 


Petak, 5. novembar 2021. godine

Kolarčeva zadužbina, 20:00 časova

Kamerni ansambl „13 gudača“

Denis Šapovalov, violončelo i električno violončelo

 

Proslavljeni ruski violončelista Denis Šapovalov i kamerni ansambl „13 gudača“  će u petak, 5. novembra u Kolarčevoj zadužbini na 53. BEMUS-u predstaviti beogradskoj publici nesvakidašnji 'krosover' program!

Šapovalov se pojavljuje u dvostrukoj ulozi kompozitora/aranžera i soliste na dva instrumenta – klasičnom i električnom violončelu. U prvom delu programa uz klasičan repertoar predstaviće i svoj ‘Bravurozni koncert’, dok ćemo u drugom delu slušati njegove originalne obrade numera grupe Pink Flojd.

 


Denis Šapovalov je ruski čelista, dirigent i kompozitor. Osvojio je prvu nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Čajkovski 1998. godine. Nastupao je na mnogim međunarodnim festivalima u Rusiji, Gruziji, Jermeniji, Litvaniji, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Francuskoj i mnogim drugim zemljama. Šapovalov je sarađivao sa Simfonijskim orkestrom Čajkovski, Akademskim simfonijskim orkestrom Sanktpetersburške filharmonije, Kamernim orkestrima „Moskovski virtuozi“ i ,,Moskovski solisti“, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Bratislave, i mnogim drugima.

 


Tokom svoje plodonosne karijere, Šapovalov je ostvario saradnju sa istaknutim dirigentima kao što su Vladimir Fedosejev, Jutaka Sado, Vladimir Spivakov, Jurij Bašmet, Tomas Sanderling, Džonatan Bret, Li Rejnolds... Redovno drži majstorske kurseve u Rusiji i inostranstvu kao gostujući profesor, a 2014. godine je pokrenuo projektnu nastavu „Cello Travel International Academy“. Uspešno je debitovao u dvoranama Tonhale u Cirihu, Palau di Musica u Valensiji, moskovskoj koncertnoj dvorani Zarjadje i bečkom Muzikferajnu. Ovaj violončelista je aktivan učesnik različitih projekata savremene muzike. U novijem periodu predstavlja širom sveta svoj novi 'krosover' projekat „Omaž grupi Pink Flojd” za električno violončelo. Svira na instrumentu firme Yamaha.

 

Kamerni ansambl „13 Gudača” osnovan je 2016. godine na inicijativu vanrednog profesora i violončeliste Srđana Sretenovića. Ovaj naziv ansambla inspirisan je zlatnim dobom kamernog muziciranja u Srbiji kada je gudački orkestar ,,Dušan Skovran” pod upravom profesora Aleksandra Pavlovića brojao 13 muzičara i kada su nastajala brojna dela savremenih srpskih kompozitora za pomenuti orkestar i upravo taj broj muzičara. Do 2021. godine ansambl je uglavnom nastupao u okviru gudačkog kvarteta „4 Gudača”. U 2017. godini kvartet je zabeležio nekoliko zapaženih nastupa. Kvartet je do sada izveo i snimio kvartete Miloja Milojevića i Nataše Bogojević, Svetlane Savić, Svetlane Maksimović i Dmitrija Šostakoviča (Gudački kvartet br. 3). Neka od ovih dela nalaze se na kompakt disku,,Komadi vremena". Gudački kvartet ansambla čine: Dušan Panajotović (prva violina), Miloš Stevanović (druga violina), Marina Popović (viola) i Srđan Sretenović (violončelo). Umetnički rukovodilac Kamernog ansambla ,,13 gudača” je istaknuti violončelista, dirigent i profesor Fakuteta muzičke umetnosti u Beogradu Srđan Sretenović

 

 

  PROGRAM:

A. Vivaldi: Koncert za violončelo, gudače i kontinuo, RV 413

D. Šapovalov: Bravurozni koncert

Omaž grupi Pink Flojd

Нема коментара:

Постави коментар