понедељак, 1. новембар 2021.

„Tihi dečak” dvostruki pobednik ovogodišnjeg FAS-a


Predstava „Tihi dečak” Pozorišta za decu Kragujevac osvojila je nagradu kako stručnog, tako i žirija pedagoga na dvostrukom izdanju Festivala ASITEŽ-a Srbije (FAS), koje je sinoć zatvoreno u Beogradu. 


Ansamblu kragujevačke predstave dodeljena su oba priznanja FAS-a na svečanoj ceremoniji zatvaranja festivala koja je održana u nedelju, 31. oktobra u Malom pozorištu „Duško Radović.



„Zbog izuzetno hrabre i zahtevne teme kojoj je pristupljeno sa velikom stvaralačkom energijom i originalnim pozorišnim rešenjima, stručni žiri je odlučio da nagradu dodeli predstavi Tihi dečak Pozorišta za decu iz Kragujevca”, navodi se u obrazloženju stručnog žirija. „Ansambl koji je disao kao jedno, ljudsko telo kao jedini rekvizit, pristup prijemčiv i deci i odraslima, učinio je da se ova predstava zaista izdvoji u izuzetnoj selekciji koju je FAS doneo ove godine.”



Stručni žiri ovogodišnjeg FAS-a činio je po jedan član iz svakog od deset pozorišta koja su učestvovala na festivalu: Aleksandra Miladinović, Dijana Mitrović, Emil Kurcinak, Jovana Rakić, Jovana Cvetković, Jovan Popović, Jovan Caran, Marija Cvetković, Miloš Milovanović i Sonja Kotorčević.


Pomenuta predstava zadivila je i pedagoški žiri, koji je ove godine zasedao u sastavu: Dušan Blagojević, Sandra Maksimović i Suzana Plavanjac.


„Ako pozorište nije igra, onda nije ništa – a mi smo imali priliku da pogledamo predstavu koja ni iz čega, a uz pomoć mašte, nemuštim jezikom, priča priču o nepričanju. Predstava usredsređena na glumačke potencijale – telo, glas, pokret – poziva decu da se integrišu u normalnost drugih, drugačijih – poziva sve nas da se odvojimo od samozaljubljenosti i samodopadanja i da se približimo ljubavi.”, navodi se u odluci ovog žirija. „Rediteljski promišljena, dramaturški vizionarska, uklopljena u odmereni muzički i kostimografski okvir – predstava - dramski proces, predstava melem i rana istovremeno.”



Ovom prilikom dodeljeno je i prvo bijenalno priznanje, Nagrada za promociju prava dece i mladih na umetnost „Donka Špiček”, namenjena profesionalcima koji svojim delovanjem doprinose afirmaciji, vidljivosti i razvoju kulture za decu i mlade.  Ljubivoje Ršumović, Ljubica Beljanski-Ristić i Jasminka Petrović, članovi žirija, odlučili su da ovo priznanje ode u uruke Marijane Petrović, koja se kroz svoj profesionalni rad bavi se afirmacijom i razvojem kulture za decu i mlade pune 43 godine.


„Brojni umetnički sadržaji koje je osmislila i realizovala zasnovani su na pažljivo odabranim, kreativnim i smelim idejama utemeljenim na kontinuiranom unapređenju prava dece i mladih na kulturu. Bez obzira da li se svojoj publici obraća kao glumica, rediteljka, profesorka, radio voditeljka, spisateljica ili prevoditeljka, Marijana Petrović nalazi inspiraciju u bogatstvu raznolikosti, poštujući vrednosti različitih kultura, a uz pridržavanje visokih standarda profesionalne etike”, smatra žiri, dodajući kako Petrović ima mnogo sličnosti u profesionalnom radu sa Donkom Špiček. „Obe su okrenute stvaralaštvu za decu i sa decom i to sa visokim standardom. Odlučne su i hrabre, istrajne, nepotkupljive, iskrene po svaku cenu, posvećene višim ciljevima, okrenute prosvetiteljskom radu i bez preke želje da budu obasjane svetlom reflektora.”



Domaćin festivala bilo je Malo pozorište „Duško Radović“ iz Beograda, dok su predstave izvođene i na scenama Prvog prigradskog pozorišta - Puls teatra Lazarevac, Pozorišta lutaka „Pinokio“ i Kulturnog centra „Magacin“.


Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Beograd, Gradska uprava grada Beograda - Sekretarijat za kulturu, a festival su podržali i Francuski institut – Teatroskop i kompanija Audiovox. 


Нема коментара:

Постави коментар