понедељак, 16. август 2021.

Venders i frontmen U2 u Sarajevu

 


Na premijernom prikazivanju novorestaurirane verzije filma HOTEL OD MILION DOLARA Vima Vendersa, dobitnika Počasnog Srca Sarajeva XXVII. Sarajevo Film Festivala, reditelju filma pridružio se i Bono Voks.
 

Ovaj muzički umetnik, frontmen legendarne irske grupe U2 i veliki prijatelj Sarajeva i Sarajevo Film Festivala, prisustvovao je i festivalskom premijernom predstavljanju filma HOTEL OD MILION DOLARA na VI Sarajevo Film Festivalu 2000. godine.

 

"Jako je dobro biti ovde i čini mi se kao da nisam bio tu jako dugo, a opet se čini kao kratko. To je kao da postoje dva Sarajeva - stvarno i magično. Ono jedno u kojem živiš i radiš naspram onog koje nosiš sa sobom u svet - to jedno mitsko Sarajevo. To mesto zabave, magije koje je i dalje, za mene, glavni grad suživota. Ovo je divan grad i ovo je odličan Festival. Mislim da je ovaj Festival gotovo kao vezivno tkivo između ta dva Sarajeva - on sjedinjuje vidljivo i nevidljivo u jednu sliku", izjavio je Bono Voks.

 


Za ovu triler dramu s Džeremijem Dejvisom,Millom Jovović i Melom Gibsonom u glavnim ulogama za koju je Venders je 2000. godine osvojio Srebrnog medveda na Berlinskom festivalu, Bono Voks je je pisao scenario zajedno s Vimom Vendersom i Nikolasom Klajnom, a njegovom muzikom je prožet ceo film.

 

Radnja filma HOTEL OD MILION DOLARA prati grupu čudaka, otpadnika i lutalica koji žive u oronulom hotelu u centru Los Angelesa, u kraju punom narkomana i beskućnika. Iz njihove vizure pratimo priču zaljubljenog sanjara kojeg svi zovu Tom Tom. Predmet njegove čežnje je Eloise, neka vrsta palog anđela. U ovoj ludnici izbijaju nevolje. Život jednog od stanara, ekscentričnog narkomana Izzyja, okončava na brutalan način kada ga neko gurne s krova. A pošto se, na sveopšte iznenađenje, ispostavi da je Izzy sin medijskog mogula i multimilionera, na scenu ulazi FBI agent – Skinner. Suprotno očekivanjima, ispostavlja se da je on, ta iznimno duga ruka zakona, čak i luđi od šarmantnih likova koji žive u Hotelu od milion dolara.



Vmu Vendersu, jednom od najznačajnijih svetskih filmskih autora, u Narodnom pozorištu Sarajevo je svečano uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

 

„Presrećni smo što možemo da odamo priznanje jednoj od centralnih ličnosti svetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Vim Venders publici uvek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

 

On će 16. augusta održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 15:30 sati. Ulaz na Masterclass je besplatan, ali je potrebno prethodno rezervisati ulaznice na Glavnom Box Officeu ili putem maila boxoffice@sff.ba. Ulaznice za Masterclass moguće je preuzeti na Glavnom Box Officeu od 14. augusta.

 

Istog dana počeće i prikazivanje programa “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Vendersovih filmova. Program će u 15:00 sati u kinu Meeting Point otvoriti film ALISA U GRADOVIMA, nakon kojeg će Vim Venders odgovarati na pitanja,  a od 21:00 sati u Summer Screenu na programu će biti film BUENA VISTA SOCIAL CLUB.

 

U Ljetnom kinu Coca-Cola 16. augusta u 20:30 sati biće prikazan kultni film PARIZ, TEXAS, a Vim Venders će predstaviti film pre projekcije. Proslavljeni reditelj predstaviće i film DO KRAJA SVETA, koji će 17. augusta biti prikazan u Kinu Meeting Point. Radi se o pravom filmofilskom događaju, s obzirom na to da će projekcija početi u 23:00 i trajati sve do 03:19 sati.

Нема коментара:

Постави коментар