уторак, 3. август 2021.

Predstavljamo program Summer Screen XXVII Sarajevo Film Festivala

 



Summer Screen program XXVII Sarajevo Film Festivala donosi vrhunske filmove bazirane na muzici, savremenoj umetnosti i pop kulturi.

Summer Screen program donosi izbor od šest filmova o nekim od najznačajnijih i najvećih ikona regionalne i svetske pop kulture i savremene umetničke scene. Filmovi u programu su: AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA, BUENA VISTA SOCIAL CLUB, OŽILJCI ALI BOULALA , PINA U 3D-u, SHANE MACGOWAN: PRIČA O PEVAČU i SUMMER OF SOUL.

 

AMERIČKA UTOPIJA DAVIDA BYRNEA / DAVID BYRNE'S AMERICAN UTOPIA

Sjedinjene Američke Države, 2020, 105 min.

Režija: Spike Lee

 

U ovom jedinstvenom koncertnom filmu, oskarovac Spike Lee oživljava odlično ocEnjeni brodvejski šou pevača Taking Headsa. Film je snimljen prilikom poslednjeg izvođenja u New Yorku, kada se Davidu Byrneu na sceni pridružila grupa sačinjena od 11 muzičara, pevača i plesača iz svih krajeva sveta, uključujući čikaškog basistu Bobbyja Wootena III i gitaristkinju iz Milwaukeeja Angie Swan. Zajedno, oni uvode publiku u razdragan, nadrealan scenski krajolik, prožet duhom međuljudske povezanosti i društvene pravde. Muzika u filmu uključuje pesme sa Byrneovog solo albuma iz 2018, popularne hitove Talking Headsa poput pesama "Once in a Lifetime" i "Burning Down the House" te uzbudljivu obradu protestne pesme Janelle Monáe "Hell You Talmbout".

 


BUENA VISTA SOCIAL CLUB

Nemačka, Sjedinjene Američke Države, 1999, 105 min.

Režija: Wim Wenders

 

Sa svojom malom filmskom ekipom, Wim Wenders je pratio svog starog prijatelja Rya Coodera, autora muzike za njegove filmove PARIZ, TEXAS i KRAJ NASILJA, na putovanje u Havanu. Cooder je nakon prvog "Buena Vista Social Club" CD-a (koji tada još uvijek nije bio izdat) hteo da snimi svoj materijal za solo album Ibrahima Ferrera u muzičkom studiju u Havani. Wenders je potpuno uronio u svet kubanske muzike i tokom nekoliko meseci pratio je i posmatrao muzičare, prvo u njihovoj domovini u Havani, zatim sedmicama kasnije, u aprilu 1998, na prvom koncertu njihovog benda (koji do tada nikada nije zajedno nastupio izvan studija) u Amsterdamu, a zatim i u julu 1998. tokom njihovog trijumfalnog koncerta u njujorškom Carnegie Hallu. Na taj način, sledio je stare heroje tradicionalne kubanske son muzike na njihovom putu, dugom svega nekoliko meseci, od potpunog zaborava do svetske slave.

 


OŽILJCI ALI BOULALA / THE SCARS OF ALI BOULALA

Švedska, Norveška, 2021, 100 min.

Režija: Max Eriksson

 

Šesnaestogodišnji Ali Boulala zatiče se u centru globalne skejt-scene nakon što ga sredinom devedesetih godina prošloga veka regrutuje profesionalna ekipa skejtera. Ali provodi čitavu deceniju putujući svetom sa članovima svoga tima i uživa u životu bez granica. Njegova kreativnost na skejtu i reputacija partijanera donose mu status najneustrašivijeg i najekscentričnijeg  skejtera svoje generacije. Sve to se menja 2007. kada Ali doživi tragičnu nesreću nakon koje više ne može da vozi skejt i prisiljen je iz početka da gradi svoj život. Sada vodi miran život u predgrađima Stockholma. Na svome telu i duši nosi ožiljke koji ga stalno podsećaju na nesreću koja ga još uvek progoni. Jednoga dana pruža mu se prilika da se direktno suoči s vlastitim demonima. Mora da odluči da li je spreman da se suoči s prošlošću ili smatra da se neke rane nikada ne mogu zacieliti.

 


PINA U 3D-U / PINA IN 3D

Nemačka, Francuska, 2011, 104 min.

Režija: Wim Wenders

 

PINA je film za Pinu Bausch. Sniman u 3D produkciji s plesnim ansamblom Wuppertal Pina Bausch, ovaj dugometražni film o plesu oslikava uzbudljivu i neponovljivu umetnost ove velike nemačke koreografkinje, koja je umrla u leto 2009. godine. Pozivajući gledaoce na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje u jednu novu dimenziju, pravo na pozornicu legendarnog ansambla, film prati plesače izvan pozorišta, u grad i okolinu industrijskog Wuppertala, mesta koje je preko 35 godina bilo dom i središte kreativnog života Pine Bausch.

 


SHANE MACGOWAN: PRIČA O PJEVAČU POGUESA / CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Irska, 2020, 124 min.

Režija: Julien Temple

 

Kinematografsko istraživanje priče Shanea MacGowana, film Juliena Templa SHANE MACGOWAN: PRIČA O PEVAČU POGUESA, prati pevačev eksplozivni život – od njegovog detinjstva i odrastanja u Irskoj do vremena koje je proveo na opasnim ulicama Londona, gde je prigrlio punk scenu, osnovao Poguese i osvojio svet – otkrivajući njegove strasti, smisao za humor i odlično poznavanje muzike, istorije, duhovnosti i popularne kulture. Jer ovo je Shaneova priča. Slika sveta viđenog očima velikog punk pesnika i male grupe njegovih bliskih prijatelja i rođaka, kanalisana kroz Templeovu jedinstvenu i uvek živopisnu vizuru.

 


SUMMER OF SOUL

Sjedinjene Američke Države, 2021, 117 min

Režija: Ahmir "Questlove" Thompson

 

Odlično ocenjeni debitantski film Ahmira "Questlovea" Thompsona snažan je i zaokupljujući dokumentarac, delom muzički film, a delom istorijski osvrt na epsku proslavu crnačke istorije, kulture i mode. Tokom šest sedmica ljeta 1969, na oko 150 kilometara udaljenosti od Woodstocka, u parku Marcus Gravey, snimljen je Festival kulture u Harlemu. Gotovo zaboravljeni snimci do sada nigde nisu prikazani. SUMMER OF SOUL baca svetlost na značaj istorije za našu duhovnu dobrobit i služi kao dokaz lekovite moći muzike u nemirna vremena, kako u prošlosti tako i danas. Film uključuje do sada neviđene snimke koncertnih nastupa B. B. Kinga, Nine Simone, grupa Sly and the Family Stone, Gladys Knight and the Pips, te Stevieja Wondera i drugih.

 

 

XXVII Sarajevo Film Festival biće održan od 13. do 20. augusta 2021.

Нема коментара:

Постави коментар