уторак, 17. август 2021.

Drugo izdanje knjige Srđana V. Tešina Luka kaže

 

Knjiga Srđana V. Tešina za decu i mlade Luka kaže doživela je svoje drugo izdanje posle samo nešto više od pola godine od prvog izdanja.

Tešinova knjiga Luka kaže objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Mali Arhipelag. Knjiga Luka kaže označena je u podnaslovu kao „priče za decu i razmažene roditelje“. Luka kaže je prva knjiga priča za decu i mlade koju je napisao ovaj poznati romansijer i pripovedač, jedan od vodećih pisaca svoje generacije.

Za knjigu Luka kaže Tešin je nedavno dobio Nagradu grada Niša za najbolju knjigu godine na srpskom jeziku za decu i mlade. Knjiga je za kratko vreme izazvala veliku pažnju najmlađih čitalaca.

Otac i dečak, u 77 duhovitih epizoda, praćenih upečatljivim ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju u knjizi Luka kaže o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju. Ovo su samo neka od pitanja o kojima raspravljaju Tešinovi junaci u knjizi Luka kaže: Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite? Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne? Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?

Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog... Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima“, rekla je književnica Jasminka Petrović preporučujući čitaocima ovu neobičnu, zanimljivu i zabavnu knjigu priča.

„Duhovito, inteligentno, toplo. Kratke priče, a u njima čitav svet. I mnogo neočekivanih obrta na tako malom prostoru. Majstorski!“, mišljenje je Aleksandre Filipović, još jedne poznate autorke knjiga za decu i mlade.

Romansijer i pripovedač Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) objavio je dvanaeset knjiga, od kojih su najpoznatiji romani Antologija najboljih naslova, Kazimir i drugi naslovi, Kroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti (Nagrada „Borislav Pekić“), Gori gori gori, Moje i Mokrinske hronike, kao i knjige priča Ispod crte (Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine) i Priče s Marsa. Priredio je sedam tematskih antologija savremene priče. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika. Njegova priča Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?, iz knjige Priče s Marsa, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američkog izdavača Dalkey Archive Press. Živi u Kikindi.

Нема коментара:

Постави коментар