уторак, 10. август 2021.

GODINA NAJBOLJIH NA IV DUNAV FILM FESTU

 



Pet nagrađenih filmskih ostvarenja naći će se na dunavskom pristaništu.

Publika je već navikla da na brodu Pristan u Smederevu ima priliku da gleda presek najboljih filmova. U skladu sa nazivom ovog programa – GODINA NAJBOLJIH i svim onim ostvarenjima koja su obeležila sezonu za nama, posetiocima četvrtog Dunav Film Festa će od 20. do 25. avgusta ulaz na brod biti slobodan, dok će neki od filmova iz ovog programa moći da se pronađu i na onlajn filmskoj platformi MojOFF.
 



Dobitnik zlatne statue Oskar za Najbolji inostrani film, dansko-švedska komedija"JOŠ JEDNA TURA" reditelja Tomasa Vinterberga naći će se na programu ovogodišnjeg Dunav Film Festa. Vinterbergov film o četiri prijatelja koji eksperimentisanjem pokušavaju da poboljšaju svoje živote održavajući konstantan nivo alkohola u krvi proglašen je najbolji evropski film. Takođe je i dobitnik  BAFTA nagrade za najbolji film van engleskog govornog područja.




Film koji je trijumfovao ovog leta i osvojio zlatnu Arenu za najbolji internacionalni film na filmskom festivalu u Puli, reditelja Umberta Pazolinija – „NIGDE POSEBNO“ zvanično će zatvoriti program „Godina najboljih“ 25. avgusta u 21 čas. Ova drama inspirisana istinitim događajima prati tridesetogodišnjeg Džona, čistača prozora i samohranog oca koji je svoj život posvetio odgajanju sina Majkla, nesumnjivo će publiku ostaviti bez daha.




Još jedan Oskar ove godine, ovaj put za najbolju glumicu u sporednoj ulozi, odneo je korejski film „MINARI“ reditelja Li Isaka Čunga koji otvara program na pristaništu u subotu, 21. avgusta s početkom u 21 čas.




Publika će imati priliku da pogleda i fantastičnog Džonija Depa u ulozi Eugena Smita, koji je osvojio najviše priznanje filmskog festivala u San Sebastijanu – nagradu Donostija. Film „MINAMATA“, reditelja Endrua Levitasa opisuje isprva otuđeni život proslavljenog ratnog fotografa Eugena Smita koji odbija poziv urednika magazina „Life” da otputuje u Japan i istraži trovanje stanovnika ribarskog mesta poznatog kao Minamata. Ipak, kada ga pasionirana žena prevodilac pozove da ipak to učini, Eugen prihvata mogućnost da otkrije razorne posledice korporativne politike, kao i saučesništvo policije i vlasti. Naoružan samo svojom pouzdanom kamerom protiv moćne korporacije, Smit će morati da stekne iznevereno poverenje zajednice i napravi takvu fotografiju koja će ovu priču preneti u svet.




Peto ostvarenje koje će biti prikazano ove godine kao najbolje odabrano je film koji je režirao Danijele Luketi – „VEZE“. Ova italijanska romantična drama odnela je nominaciju za nagradu Zlatni Globus za  najbolji film, a ujedno je otvorila 77. Međunarodni filmski festival u Veneciji.

Podsetimo, četvrto izdanje Dunav Film Festa održaće se od 20. do 25. avgusta u Smederevu na četiri lokacije – Mali Grad Smederevske Tvrđave, brod Pristan, Karađorđev Dud i Centar za kulturu Smederevo. Pored ovih lokacija, program će biti dostupan na MojOFF filmskoj platformi.

Informacije o kompletnom programu nalaze se na sajtu Dunav Film Fest , kao i na zvaničnoj stranici na Fejsbuku . 

Нема коментара:

Постави коментар