четвртак, 12. август 2021.

БЕЛЕФ – Београдске летње ноћи


 Програм Београдских летњих ноћи од петка 13. 8. до недеље 15. августа биће изведен на Савском тргу уз Ивану Петерс, Дулета Ресавца, Радионицу Бистрик, Наду Павловић и друге.

Петак, 13. август у 20:30 / Дуле Ресавац & Stoiks и Радионица Бистрик/ Савски трг

Дуле Ресавац & Stoiks/Дуле Ресавац, рођен 12.9.1980 у Јагодини, је певач, мултиинструменталиста (свира преко 15 инструмената), текстописац и кантаутор. Иако се кроз свој живот бавио разним музичким стиловима у последњих 8 година његово стваралаштво је усмерено икључиво ка традиционалној музици Балкана. Може се рећи да је музички правац који он ствара "Етно Џез Фјужн" или "World Music", како се то данас популарно назива. По повратку из Швајцарске 2013-те године прикључује се џез сасатаву Стоикс који је основао магистар гитаре Бечке Академије Александар Стојић и са тим бендом снима албум за ПГП под називом "Приче са извора ". Са истим бендом је управо завршио и други албум под називом "Приче из подсвести" на коме је аутор свих текстова а који ће бити премијерно изведен на фестивалу Београдске Летње Ноћи. Поред чланова групе Стоикс на овом албуму су гостовали велики виртоузи нашег региона, а то су: Мартин Лубенов-Хармоника, Бранко Бако Јовановић-Тамбура, Марко Марковиц -Труба, Игор Малешевић-Бубањ, Милош Јаковљевић - Кавал, Даница Крстић - Пратећи вокали, Мишко Миловановић-Виолина.

Дуле Ресавац : Вокал, Кавал, Дудук, Удараљке, Фруле

Stoiks:

Александар Стојић : Гитаре, Аранжмани

Јован Јовановић: Бас

Иван Алексијевић: Клавир, Клавијатуре

Бобан Станишић: Бубањ

Специјални гост Даница Крстић

 

 

Вокална Радионица Бистрик

У Коларчевом Народном Универзитету у Београду од 1.10.2012, отворена је Радионица традиционалног певања „Бистрик". Кроз аудиције од 2012.године до данас, прошло је преко 300 кандидата из целе Србије. Одабрана је група изванредно надарених и музикалних певача.

Радионица Бистрик је осмишљена да на уметнички начин популарише традиционалну музичку културу Србије и пружи могућност талентованим певачима да заволе, науче и предају своје знање генерацијама које долазе. Радионицу води Биљана Крстић, професор музике и музички уредник радио Београда, са стручним сарадниицима Наташом Михаљинац, професором.традиционалног певања МШ Мокрањац и етномузикологом Димитријем Обрадовићем по чијој се методологији изводи настава на Коларчевом Народном Универзитету.

Субота, 14. август у 20:30 / уводни програм Pro Rock и Ивана Петерс/ Савски трг

PRO ROCK је бенд који свира страну цовер музику великог броја изводјаца, одлицни су за роцк догадјаје попут мото скупова и фестивал.

Милош Несовић – Гитара

Дејан Ђорђевић - Бас

Владимир Богдановић - Бубањ

Дејан Ђорђевиц – Клавијатуре

Срђан Јеремић - Вокал

 


Ивана Петерс (такође позната и као Ивана Негатив, рођена као Ивана Павловић 22. августа 1974) српска је поп и рок певачица. Прославила се као певачица две групе: „Тап 011“ (1994—1999) и „Негатив“. Вокал је у песми „Очи боје дуге” са Др Игијем. Завршила је средњу музичку школу и гимназију, а са 15 година почиње да пева у групи под називом Who is the best, која се претежно бавила реп музиком, и са којима је снимила два албума.

На „Београдском шлагеру 94“ је заменила Мадам Пијано, након чега је скренула пажњу на себе. Гане Пецикоза, менаџер групе Тап 011 доводи је у групу, где је заједно са Гоцом Тржан била женски вокал, у групи чији су чланови још били и Петар Ступар, Ђорђе Пајовић и Милан Бојанић. Са групом „Тап 011“ снимила је 3 албума и учествовала на бројним фестивалима.

Након одласка из групе променила је жанр, поставши главни вокал рок састава Негатив, са којим је до сада снимила четири албума. Групу Негатив, поред Иване, чине: Никола Радаковић - Џони, гитара, Милан Златановић - Змолен, бас, Дарио Јаношевић, бубњеви.

 


 Недеља, 15. август у 20:30 /уводни програм Dinamika music/Нада Павловић и Срђан Танасковић/Савски трг

Dinamika music је електрични гудачки квартет предвођен DJ-ем, који сједињује музику кроз време од Вивалдија до Мајкла Џексона. Динамику чине академски музичари школовани на Академијама у земљи и иностранству: Катарина Ранић Чавић, Богдан Чавић, Милован Јовановић и Катарина Станимировић.

Наду Павловић су назвали „бела девојка са црним гласом". Њеној интерпретацији и вокалним квалитетима се дивила и Ела Фицџералд у клубу Хотела „Југославија". Наступала је и са џез оркестром Дјука Елингтона и са Чиком Коријом. Понуду певачице немачке групе „Бони М" Лизе Мичел да им се прикључим у Лондону као нова чланица бенда Нада је одбила. И данас наступа у београдским џез клубовима. Наступа са врхунским пианистом Срђаном Танасковићем већ дуги низ година.

 

 

Нема коментара:

Постави коментар