четвртак, 22. октобар 2015.

Snežana Petrović: Paralelna dimenzija



 

U Galeriji "Izlozi" , FLU-a, traje izložba doktorskog umetničkog projekta autorke Snežane Petrović, pod nazivom:

 "Paralelna dimenzija - Fikcija kao procesuirana stvarnost".


 Glavni predmet interesovanja u ovom istraživačkom radu je sfera socijalne psihologije i mas-medija, sa posebnim akcentom na savremene probleme duhovnog ropstva koje rezultira neurozama, strahom i opštom apatijom. U fokusu dugogodišnjeg istraživanja Snežane Petrović je čovek kao homo spektator – posmatrač i upijač. Likovna poetika doktorskog umetničkog projekta Paralelna dimenzija – Fikcija kao procesuirana stvarnost produbljena je novom dimenzijom koja upotpunjava njene prethodne cikluse Čekanje i Neistraženi svet. Ovaj projekat se bavi problemima neistraženog u polju tajanstvene psihologije ljudskog uma, prikrivenim štetnim uticajima mas-medija, štampe, reklama i načinima njihove skrivene kontrole nad masama.



Elementi koje autorka koristi u svom radu dolaze iz prirode i naše neposredne okoline, procesuirani na osnovu fotografija i korišćeni za stvaranje njenog individualnog imaginarnog sveta paralelne dimenzije. Idejni koncept projekta realizovan je umetničkim radovima koji sa jedne strane prezentuju klasičan pristup umetničkoj grafici, u pitanju su grafike rađene u tehnici mecotinte, dok je sa druge strane ideja prezentovana uz pomoć savremenih štamparskih metoda na modernim materijalima, u pitanju su digitalni printovi na pleksiglas pločama realizovani kao 3D objekti. Paralelni način rada u klasičnoj grafičkoj tehnici mecotinte i savremena tehnološka mogućnost digitalne štampe na modernim podlogama kao što je pleksiglas ploča zajedno upotpunjuju cilj daljeg istraživanja autorke iz oblasti savremene grafike.

Izložene su grafike i pleksiglas objekti. 



Snežana Petrović, rođena 16. septembra 1977. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, 2004. godine na odseku Grafika u klasi profesora Milana Stanojeva, a magistrirala 2008. godine u klasi profesora Radovana Jandrića. Doktorant je na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, smer grafika pod mentorstvom profesora Žarka Smiljanića. Dobitnica je nekoliko priznanja za svoj rad u zemlji i inostranstvu od kojih se izdvaja Specijalna nagrada žirija na X međunarodnom bijenalu grafike Premio Acqui 2011, u Italiji. Do sada je učestvovala na više od 70 grupnih i realizovala deset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Od 2008. godine radi na Akademiji klasičnog slikarstva Univerziteta Edukons iz Sremske Kamenice, gde je 2012. godine izabrana u zvanje docenta na predmetu Grafika.

Нема коментара:

Постави коментар