уторак, 13. октобар 2015.

Počinje Poljska filmska jesen u DOB-u

Revija "Poljska filmska jesen" biće održana od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, u organizaciji Ambasade Republike Poljske i DOB-a. 


Korupcija u fudbalu, sećanje na rat, borba protiv starih struktura i okoštalih normi, potraga za istinskim ispunjenjem u životu, teme su odabranih filmova nove produkcije poljske kinematografije. 

Ovo nisu priče o našoj stvarnosti, mada podsećaju, ovo su priče o Poljskoj, predstavljene kroz četiri uzbudljiva igrana filma i četiri kratke animacije, duhovite komentare tih filmova, koji kroz priče običnih, ali jakih junaka poručuju da, uprkos svim izazovima koji nam se čine nerešivim, nismo sasvim sami na ovom svetu i da uvek vredi dati sve od sebe. 

Reviju u četvrtak uveče otvara film "Bogovi" (produkcija 2014. godine) reditelja Lukaša Palkovskog. To je istinita priča o hirurgu Zbignjevu Religi koji je 80-ih godina izvršio prvu uspešnu transplataciju srca u Poljskoj. Optužen od svojih kolega da je prekršio moralne, verske i kulturne tabue, Zbignjev sa timom mladih kolega započinje bespoštednu borbu za novu definiciju biološke smrti čoveka.



Pre ovog dugometražnog filma biće prikazana animacija "Plava soba" Tomaša Sivinjskog, studija ljudskog uma u stanju kliničke smrti.

U petak je na programu novi film slavnog Kšištofa Zanusija "Strano telo" (2014). Tokom boravka u Italiji, Kasja proživljava strasnu avanturu sa Angelom. Ipak, po povratku u Poljsku, odlučuje da se zamonaši. Angelo odbija da se pomiri sa tim i kreće za njom. Kako bi povratio voljenu ženu, moraće da prekrši sve svoje životne principe.

Animacija pre tog filma biće "Smrtonosni efekti pušenja - verzija 2" Maćeja Pestke. Za subotu je najavljen film "Ubiti dabra" (2012) takođe istaknutog reditelja Jana Jakuba Kolskog. Prema sinopsisu, pripadnik specijalnih vojnih jedinica Erik vraća se iz Avganistana u Poljsku. Snalaženje u mirnodopskom životu ide mu teško. Sećanja na krvave sukobe ga proganjaju. Slučajni susret sa devojkom Bezi prerasta u romansu, ali je pitanje može li ljubav da mu pomogne da izbriše najgora sećanja. Uz ovaj film predviđena je animacija "Nilski konji" Pjotra Dumale.

Reviju u nedelju zatvara stariji film "Fudbalski poker" (1988) Januša Gajosa. Nameštene utakmice, korumpriane sudije, pronevere u fudbalskom savezu, brutalna stvarnost komunističke (poljske) fudbalske lige ogoljena je pred očima gledalaca. Pre ovog filma videćete animirani film "LOOP" Mihala Sohe.

Cena ulaznica je sto dinara.

Нема коментара:

Постави коментар