понедељак, 12. октобар 2015.

Francuski vikend u Domu omladine-oktobar 2015-Čovek kako to gordo zvuči!





Za nama je još jedan vikend koje su obeležili francuski filmovi. Bilo je to idealno rešenje da se premosti ovaj dosadni, kišni period. Da se malo unese boja. Jedinstvena prilika da se podsetite autora poput Tešinea i Klapiša, ali i da otkrijete novu generaciju filmskih stvaralaca kao što su Žan Eri,Paskal Feran i Tomas Lilti. 

Zajednički imenitelj im je da bacaju poseban pogled na pojedinca u društvenom okruženju. Bilo da se radi o ljubavi, opsesiji ili brigama na poslu, protagonisti su usamljeni, ako se izuzmu problemi koji ih u stopu prate. Okruženje ima vrlo malo sluha za njihove brige. Pet slika iz života na francuski način, povezana specifičnim francuskim šarmom i protkanim empatijom prema život običnog čoveka. 

 

Program je otvorio fim Njegov najveći fan  u režiji Žana Herija, a sa Sandrin Kimberlen, Loren Lafit, Paskal Demolon. Šta biva kada se kozmetičarki ostvare snovi i na njena vrata, jedne noći, zakuca njen princ. Kozmetičarka je otkačena i samo svoja; brblja, laže, priča čudne priče. 

 

Čovek koga su previše voleli u režiji Andrea Tešine, sa Gijom Kane, Katrin Denev, Adel Enel. Godina je 1976. Šta da uradi žena kada joj se bračna lađa slupa? Da li utehu da pronađe u majčinom zagrljaju, u predivnoj Nici? Da li da se okrene svetu materijalnog, izda majku i napravi još jednu grešku u životu? Zaplet sa zločinom , ali bez dokaza i bez leša.


Kineski rebusrežija: Sedrik Klapiš, igraju: Romen Diris, Odre Totu, Sesil de Frans. Nastavak kultnih francuskih fimova Španska krčma i Ruske lutake. Gzavije je ostario, postao je je otac dvoje dece. No, strast za putovanjima nije uoljena. Ona ga odvodi u Njujork, u Kineske četvrt. Mnogo više ovo je putovanje u potrazi za sobom, za sobom kao čovekom , ocem… Istopolni roditelji, emigracija, rad na crno. Sve podseća na kineski rebus!



Hipokrat u režiji Toma Liltija, sa glumcima Vensan Lakost, Reda Kateb, Žak Gomblen na platno nam donose Bendžamina koji sanja da postane doktor. Kao da to nije san svakog dečaka, koji je hteo da se igra čika doktoro! Ali, njegovo prvo iskustvo nije ohrabrujuće. Ideali popuštaju pod problemima, pa biti primoran da se suoči sa svojim ograničenjima i strahovima. Ispostavlja se da je u praksi sve teže nego u teoriji. Na prilično surov način...



Bird People u režiji Paskala Ferana, sa Džošom Čarlsom, Anais Demustje i Rošdijem Zemom. Američki informatički inženjer nalazi se u hotelu u blizini aerodroma Roasi. Jednom od hiljade sličnih. Njegov život je na prekretnici i mora da donese neke sudbonosne odluke. Posle kojih nema povratka. Nekoliko sati kasnije, život mlade spremačice okrenut je naglavačke. Nešto se čudno dogodilo...

Raduje što su ulaznice za filmove sa ove smotre rasprodate uprkos lošem vremena, a nadam se ne samo zbog vrlo povoljne cene ulaznica. Ono što rastužuje je da dosta ljudi nije uspelo da pogleda filmove iako je želela. Možda je trebalo razmisliti o bis projekcijama.

Da li vam je  ova filmska smotra, smišljena na suočavanje sa sobom, rešila neku vašu ličnu dilemu? Ako i nije bar vas je potakla na neka promišljanja. Fundamentalna. Što je danas retko, a tako dragoceno!

Нема коментара:

Постави коментар