среда, 28. октобар 2015.

Izložba: ALBREHT DIRER I NJEGOVI SAVREMENICI - TRIJUMFALNA POVORKA CARA MAKSIMILIJANA I



 

Lokacija: Konak kneginje Ljubice



Muzej grada Beograda je ove jeseni domaćin internacionalne izložbe Albreht Direr i njegovi savremenici – Trijumfalna povorka cara Maksimilijana I, Istočnoslovačkog muzeja iz Košica. Izložba, koja je do sada predstavljena u više od deset gradova Evrope, svečano je otvorena  4. septembra 2015. godine u Konaku kneginje Ljubice.

 

Domaća javnost ima jedinstvenu priliku da se u svom glavnom gradu, u Muzeju grada Beograda, upozna sa grafičkim ostvarenjima jednog od najbrilijantnijih stvaralaca renesanse, nemačkog umetnika Albrehta Direra, ali i sa delima njegovih učenika i savremenika, poznatim imenima nemačke i italijanske grafike, Hajnriha Aldegrefera, Albrehta Aldorfera, Luke Kranaha Starijeg, Markantonija Raimondija i drugih.


Izložbu čini 138 grafičkih listova, koncipiranih u dve celine. Prvu celinu predvodi grupa od 20 dela Albrehta Direra i 74 prvorazredna grafička ostvarenja njegovih savremenika. Drugi deo, Trijumfalnu povorku cara Maksimilijana I, ilustruju 44 lista čuvene kompozicije nastale po nalogu samog cara, koji je želeo da očuva slavu carskog doma Habzburgovaca. Dizajn i realizacija bili su povereni najboljim umetnicima tog vremena – Albrehtu Direru i njegovim učenicima i savremenicima.



 



Ono što je meni bilo intrigantno je veća crna površina na pojedinim slikama. Pitao sam i dobio ljubazan i iscrpan odgovor da su dela stvarana za vreme cara Maksimilijana I, a da su štampana za života njegovog unuka. Na tim površinama bio je planiran tekst, koji nikad nije unet, pa je samim tim postao bespredmetan.





 
  


Нема коментара:

Постави коментар