петак, 15. септембар 2023.

DOK CINEMA DOB: Filmovi polaznika radionice VARAN BALKAN NOVI SAD 2023.

 



Subota, 16. septembar 2023. u 20:00

Dom omladine Beograda, sala Amerikana

Gosti: IVANA AĆIMOVIĆ, JOVANA BERAR, DUŠAN SMOLE, STEFAN NIKOLIĆ

Moderatorka: JOVANA NIKOLIĆ

ULAZ SLOBODAN

 

 

 

PORODICA I DOMOVINA (27′)

 

rediteljka IVANA AĆIMOVIĆ

 

 

Ide bubamara,

 

Traži gde da spava,

 

Pronašla je gnedo,

 

Evo, našla je.

 

4 GRANICE U 27 MINUTA I 27 SEKUNDI (27′)

reditelj DUŠAN SMOLE

 

U selu Neštin, pasoši traju najkraće na svetu.

 

MOLIM TE DA UKLJUČITE MUZIKU I TELEVIZOR (23′)

 

rediteljka JOVANA BERAR

 

Marta ima 7 mačaka, 2 psa, 2 kokoške, veru u Boga, bivšeg partnera Vilija i jedan TV.

 

ZAŠTO ENGLEZI PIJU ČAJ? (21′)

 

reditelj STEFAN NIKOLIĆ

 

Soba u hostelu mi prokišnjava, ako se žalim recepcionaru zavrnuće mi glavu. Jedino karaoke taksi može da me spasi.

 

Produkcija: VARAN BALKAN, u koprodukciji sa: ATELIER VARAN PARIS, u saradnji sa: DOMOM OMLADINE BEOGRADA, INSTITUTOM ZA RAZVOJ PUBLIKE U NOVOM SADU i FRANCUSKIM KULTURNIM CENTROM, uz finansijsku podršku: FRANCUSKE AMBASADE U BEOGRADU, FILMSKOG CENTRA SRBIJE, GRADSKOG SEKRETARIJATA ZA KULTURU GRADA BEOGRADA, GRADSKE UPRAVE GRADA NOVOG SADA, MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANJA REPUBLIKE SRBIJE

 

Atelje Varan Balkan je udruženje polaznika filmskih radionica realizovanih u saradnji sa Ateljeom Varan Pariz na Balkanu 2004, 2005, 2007, 2021, 2022. i 2023. godine. Metodologija rada ove škole dokumentarnog filma predstavlja jedinstven proces filmske prakse, kojom se kroz tačno određene praktične filmske vežbe, polaznici iniciraju u proces filmskog stvaralaštva, kako tehnološki, tako i kreativno, samostalno snimajući sliku i zvuk za svoje filmove. Neki od najznačajnijih savremenih autora dokumentarnog filma u Srbiji i regionu, upravo su svoj filmski put započeli na nekom od prethodnih trening programa Ateljea Varan (Mila Turajlić, rediteljka filma “Druga strana svega” nagrađenog glavnom nagradom na IDFA festivalu; Srđan Keča, profesor na odseku za dokumentarni film na prestižnom Stenford univezitetu u SAD; Ivan Ramljak, trenutno jedan od najznačajniji hrvarstkih reditelja dokumentarnih filmova; Dragan Nikolić, autor filmova “Kavijar konekšn” nagrađenog Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film i autor filma “Pogrebnik” proglašenog za najbolji srpski film na Beldocsu; Ivana Todorović, rediteljka angažovanih dokumentanih filmova nagrađivanih u Evropi i SAD, i drugi. Ovaj jedinstveni filmsko-edukativni program nastao je 1980. godine u Parizu na inicijativu Žana Ruša, oca antropološkog filma i jednog od začetnika cinema verite pravca u dokumentarnom filmu. Od tada do danas Atelje Varan je održao trening programe na skoro svim kontinentima, u četrdesetak zemalja širom sveta.).

 

Trenutno je otvoren konkurs za radionicu dokumentarnog filmaVARAN BALKAN – MOSTAR 2023.

 

 

Sve filmske projekcije programa DOK CINEMA DOB su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora. Ideja je da se domaća publika upozna sa specifičnostima domaćeg dokumentarnog stvaralaštva, i tendencijama na međunarodnoj dokumentarnoj sceni, jednako u kontekstu umetnosti i savremene dokumentarne produkcije.

 

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent


Нема коментара:

Постави коментар