среда, 6. септембар 2023.

СОЊИН СЕПТЕМБАР 2023.


 

 

Манифестација ,,Соњин септембар’’, коју организује Уметничка галерија ,,Надежда Петровић’’ као део активности на истраживању и афирмацији уметничке заоставштине Соње Савић, отпочела је ове године по први пут у бијеналном издању. Посвећена је добитницима награде ,,Соња Савић’’ коју додељује стручни жири Фестивала Алтернативе филм&видео, који се одржава сваког децембра у Дому културе Студентски град у Београду.

 

 


У Уметничкој галерији ,,Надежда Петровић’’ јуче је отворена прва од две изложбе уметница које се ове године представљају у оквиру манифестација ,,Соњин септембар’’. Изложбу под називом ’’ [she stuttered ] ’’ уметнице Maryam Tafakori (Иран/Велика Британија) отворили су најпре Бранко Ћаловић – директор Уметничке галерије ,,Надежда Петровић’’, Предраг Живковић – кустос изложбе, као и сама ауторка изложбе.

Бранко Ћаловић је изјавила: 



,,Вољом Соњине мајке, Микаине Савић, Уметничка галерија ,,Надежда Петровић“ од 2011. године брине о уметничкој заоставштини Соње Савић. Од 2013. године установљена је манифестација под називом ,,Соњин септембар“, са циљем афирмације Соњиног стваралаштва. Мултимедијална изложба ,,Соња Савић: девојка из града“ до сада је гостовала у десетак градова у Србији и окружењу. На десетогодишњицу њене смрти, допуњена поставка изложбе представљена је у Југословенској кинотеци у Београду. Уметницу и изложбу која је део реализације награде (поред резиденцијалног боравка) представиће вам колега Предраг Живковић, кустос пројекта’’.



Предраг Живковић констатује: 

,,Мени је заиста велико задовољство што сам у прилици да отворим ову изложбу и да имамо овако сјајне госте. На неки начин желим да се захвалим Соњи Савић, чијем делу дугујемо и то што је својим уметничким наслеђем, итекако значајним, оставила дубок траг у нашој уметности и култури уопште и омогућила да у овој нашој средини можемо да угостимо овако сјајне и значајне уметнике и уметнице који делују у садашњем тренутку и ангажовани су у том једном друштвеном контексту. Дакле, они своју уметност користе да би нам указали на нешто, саопштили нешто управо онако како је и Соња радила својевремено. Не баве се оном уметношћу која доноси новац и славу, већ је користе за нешто што би требало да нам буде неки путоказ или опомена. Oваква уметност поставља многа питања и на нама је да сви заједно као друштво покушамо да нађемо одговор“.




Марјам Тефакори се у свом обраћању захвалила на гостопримству које јој је указано у протеклих месец дана као и на труду који је тим из Галерије уложио у реализацију ове изложбе. Захвалила се на времену и ресурсима за продукцију новог рада што, како је нагласила, није лако наћи ,,ових дана“. Истакла је да јој је посебна инспирација била сазнање о Надежди Петровић и њеном раду као добровољне болничарке, што ју је навело на питање шта је важно за уметнике и уметнички рад и шта наводи уметника да се бави одређеном врстом уметности“.


Након отварања уприличен је разговор о изложби и уметничком раду ауторке изложбе и историчарке уметности која се бави филмом - Ане Филиповић.



Изложба добитнице награде Глорије Гамер (Аустрија/Немачка), лауреаткиње из 2022. године, биће уприличена у уторак, 12. септембра у Галерији ,,Рисим“. Обе изложбе ће бити отворене до почетка октобра 2023. године и одржавају се као део програма ,,Чачанска родна – Чачак, национална престоница културе 2023“.

Нема коментара:

Постави коментар