понедељак, 18. септембар 2023.

CURIMO U EUFORIJI NA TAŠU

  
Robert Leroj Parker ili poznatiji kao Buč Kesidi, bio je ozloglašeni američki pljačkaš vozova i banaka i vođa "Wild Bunch" bande na Divljem zapadu. Počeo je da pljačka od malih nogu kada je 1880. godine otišao u gradiću u kom je naišao na zatvorenu prodavnicu. Ušao je u nju, uzeo farmerice i malo pite i ostavio ceduljicu sa natpisom da će platiti kada sledeći put bude svraćao u istu. Vlasnik prodavnice je podneo krivičnu prijavu protiv njega, ali je Buč ubrzo bio oslobođen jer je imao svega 14 godina. Zbog krađe konja proveo je godinu i po u zatvoru u Laramiju.

 


Ubijen je u pucnjavi u Boliviji, novembra 1908. godine u svojoj 42. godini života. Neka nova istraživanja pokazuju da je možda umro i prirodnom smrću.
No ovo je i ime dvočlanog benda iz Pančeva vrlo popularnog u regionu zbog zarazno pevljivih pesama koje pokreću na ples. Koncerti najavljuju treći studijski album benda koji će biti objavljen ove godine, a koji najavljuje singl “Curimo po asfaltu”. Bend čine Zoran Zarubica (bubnjevi, vokal) i Luka Racić (gitara, vokal).


Sve što su prethodnih meseci najavljivali i za šta su se pripremali tokom regionalne turneje „Skupi snagu“, dogodilo se 16. septembra na stadionu Tašmajdan – dvojac Buč Kesidi, Luka Racić i Zoran Zarubica, rasprodali su svoj najveći samostalni koncert u karijeri! Publika se od prve pesme prepustila euforiji koju je na Tašu stvorio Buč Kesidi, koji je prvi bend novije generacije u istoriji rok scene kome je pošlo za rukom da rasproda koncert na najvećem stadionu u centru Beograda. Ovi momci stvarno znaju kako da naprave spektakl!
„Buč Kesidi festival“ je počeo nastupima gostiju koncerta Džipsiija, Pocket Palme i Bojane Vunturišević, koji su odlično zagrejali publiku za zvezde večeri. Tokom dva sata Luka i Zoran su izveli 22 pesme, a svaka je donosila posebno uzbuđenje i gromoglasnu reakciju publike. Posle intra odmah su krenuli jako sa „Euforijom“, pa su usledili hitovi „Laž“, „Kafe aparat“, „Trebaš mi“, „Draga“, „Čekam te“, a nakon skandiranja usledila je pesma „Subota“. „Skupi snagu“ je donela posebnu energiju, kada se momcima na bini pridružila Zoi sa kojom su izveli njena dva hita „Jasno mi je“ i „Đavoli“. Na turneji su od aprila, a sada posle hit singla "Skupi snagu” nastavljaju rad na trećem albumu. Neumorni Luka i Zoran su nastavili uz svesrdnu podršku publike, a vrisak nekoliko hiljada devojaka je pratio najavu svake nove pesme – „Pola pet“, „Kasno je“, „Curimo po asfaltu“, „Nema ljubavi u klub“, „Nedelja ujutru“ i druge.Da se bliži kraj koncerta najavio je jedan od najvećih hitova „Idemo do hodnika“, tokom koje je publika nadjačala ozvučenje. Na prve zvuke pesme „Lažljiva“ publika je bila zbunjena, ali sve je postalo jasno kada je na binu izašao Vlado Georgiev.Sa velikim hitom „Đuskanje ne pomaže“ završilo se dvosatno đuskanje na Tašu, nakon čega su Luka i Zoran sišli u publiku te su im fanovi, uz zagrljaje i vrisak, davali brojne plakate sa porukama koje su pripremili za svoje miljenike.Iako, Luka i Zoran kažu da su tek počeli, oni su na svom prvom velikom samostalnom koncertu pokazali zrelost svetskih superstarova. Njihov stajling, scena, produkcija, sve je bilo savršeno uklopljeno, a osim beskompromisnim muzičkim izrazom publiku osvajaju svojom neposrednošću i iskrenošću. Koncert je završen obećanjem i benda i publike, da će se svi ponovo okupiti u još većem prostoru.Koncertna sezona na stadionu Tašmajdan za ovu godinu je završena na najbolji mogući način – koncertom benda Buč Kesidi!


Fotografije:  Marko Ristić/Zamrznuti tonovi, Nemanja Đorđević.i KulturniK

Нема коментара:

Постави коментар