четвртак, 21. септембар 2023.

Прослава 60 рођендана Дворане Културног центра Београда

 


Прва и вишедеценијска уредница филмске редакције, Марије Маринчић Мајдак оставила је легат не само кроз програме као што су Нон-стоп биоскоп, Филмски критичар је изабрао и По Вашем избору, већ је заједно са филмским критичарем листа Политика Милутином Чолићем бирала ревију најгледанијих и најбољих филмова приказаних у претходној години, за коју се може рећи да је подстакла оснивање ФЕСТ-а.

Савремени концепт ДКЦ-а у XXI веку поставио је угледни филмски критичар Небојша Поповић који је, уз подршку главне уреднице програма Весне Даниловић, креирао филмски програм под слоганом „БИОСКОП ДОБРОГ ФИЛМА”, фокусирајући се пре свега на уметнички и ауторски филм високих професионалних стандарда.

У Дворани Културног центра покренути су и одржавају се међународни филмски фестивали као што су Шпански метар, Goethe Fest, Нордијска панорама и презентације националних кинематографија попут финског, аустријског, израелског, румунског, иранског документарног, јапанско-српско филма и одржавају се редовно највећи филмски фестивали у Србији: ФЕСТ, БЕЛДОКС, Фестивал ауторског филма, Слободна зона, сарадња са младим међународним документарним ствараоцима Интеракција…

У овом периоду биоскоп је примљен у чланство најзначајније европске мреже биоскопа Europa Cinemas (2006) и постао један од првих дигитализованих биоскопа код нас (2012), остављајући истовремено и могућност пројекције са 35мм траке.

Културни центар Београда је, у сарадњи са још девет оснивача из области филмске уметности, основао годишњу Награду „Небојша Поповић“ за промоцију и критичко промишљање филмске уметности и културе.

Уредници филмског програма од 2015. године су били Стефан Арсенијевић, Бојан Вулетић, Мелина Пота Кољевић, Маја Узелац и данас Иван Аранђеловић.

 


Овим поводом Културни центар Београда организује богат програм, који ће бити слободан за публику.

Програм почиње доделом почасних седишта истакнутим редитељима који су, како својим филмовима, тако и својим сталним присуством у смислу посетилаца нашег биоскопа, обележили протекле деценије ДКЦ-а: Желимиру Жилнику, Срђану Карановићу, Горану Марковићу, Рајку Грлићу и Слободану Шијану.

U planu je и први међународни Фестивал неснимљеног филма, инспирисани једним одељком из књиге Рајка Грлића „Неиспричане приче“, који је конципирао и водиће Стефан Арсенијевић, редитељ и вишегодишњи уредник ДКЦ, а уз подршку колектива КЦБ. Ако је довољно дуго у послу, сваки филмски редитељ има бар један омиљени пројекат на којем је радио годинама, а који никада није снимио. Редитељи, сценаристи и глумци ће представљати своје никад снимљене филмове, читати одломке из сценарија, дискутовати...

У четвртак, 19. октобра, након доделе почасних места, редитељ Рајко Грлић („Само једном се љуби”, „Штефица Цвек у раљама живота”, „Караула”) и сценариста Анте Томић представиће сценарио рађенин по Томићевом бестселер роману „Чудо у Поскоковој драги“.

У петак 20. октобра, Срђан Карановић („Петријин венац”, „Грлом у јагоде”, „Вирџина”) представиће пројекат на којем је радио више од 30 година: „Трамонтану“, неочакивану љубавну причу са елементима бајке која се протеже кроз више деценија и више генарација.

Трећег дана јубилеја, у суботу 21. октобра, Горан Марковић („Национална класа”, „Мајстори, мајстори”, „Тито и ја”) представиће филм „Доктор Д“ о фиктивном ратном злочинцу који преузима лажни идентитет надрилекара. Овај филм никада није снимљен, али је недавно преточен у хит роман. Само на Фестивалу, публика ће моћи да чује оригинални сценарио.

У недељу, 22. октобра, прославу јубилеја ce завршава филмским маратоном под називом „Нон-стоп биоскоп“: од 11 сати преподне до 11 увече приказиваћемо актуелне, квалитетне уметничке филмове по популарној цени од 150 динара.

Нема коментара:

Постави коментар