четвртак, 28. септембар 2023.

18. Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ

 


29. септембра у 10:30 часова „Звездани карневал“ на тргу испред Театра „Вук“ 

29. септембар у 17:30 часова на Великој сцени Театра „Вук“ свечано отварање 

Градска општина Звездара и Савет фестивала са поносом објављују да је Дечји позоришни фестивал ПОЗОРИШТЕ ЗВЕЗДАРИШТЕ овог септембра стигао до свог 18. издања!





Под слоганом Препознај своју звезду18. фестивал ће бити одржан у Београду од 29. септембра до 4. октoбра 2023.г.

Домаћин фестивала је Театар „Вук“, а фестивалске представе и програми биће извођени и на сценама Малог позоришта „Душко Радовић“, Позоришта лутака „Пинокио“, „Пан театра“, у Астрономској опсерваторији и Библиотеци - галерији „Бранко Миљковић“.

Фестивал почиње у петак, 29. септембра у 10:30 часова „Звезданим карневалом“ на тргу испред Театра „Вук“ и Градске општине Звездара у ком ће у веселој атмосфери учествовати звездарски предшколци.

На свечаном отварању фестивала које је заказано за 29. септембар у 17:30 часова на Великој сцени Театра „Вук“, биће додељено годишње признање Савета фестивала „ЗВЕЗДА МЕЂУ ЗВЕЗДАМА“. Овогодишња добитница фестивалског признања је ДИАНА КРЖАНИЋ ТЕПАВАЦ, глумица, позоришни и драмски педагог, те дугогодишња председница Националног савеза позоришта за децу и младе АСИТЕЖ-а Србије.

У Такмичарском програму биће изведено 11 представа из Србије, Словеније, Босне и Херцеговине и Хрватске, по избору селектора Жељка Хубача, а о фестивалским наградама и ове године одлучују Стручни жири и Дечји жири.

Стручни жири 18. Звездаришта радиће у саставу: Јана Маричић, редитељка, Ђорђе Косић, драмски писац и Ања Алач, глумица, а у Дечјем жирију биће девојчице и дечаци узраста од 7 до 12 година, учесници седме генерације програма Мали позоришни експерти који воде млади позоришни професионалци и педaгози окупљени око уметничког колектива „Три гроша“.




У такмичарском програму публика ће имати прилику да погледа следеће представе:  

Луда шума Завода Кускус - у петак 29. септембра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Бајка о зачараној лепотици Позоришта лутака „Пинокио“ - у петак 29. септембра у 14 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио“

Хајди Позоришта „Бошко Буха“ - у петак 29. септембра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Кафе Краљевство Казалишта лутака Задар – у суботу 30. септембра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Девојчица са шибицама Позоришта младих Нови Сад, у сарадњи са Фестивалом еколошког позоришта за децу и младе ФЕП из Бачке Паланке и удружења „Слобода нема цену“ – у суботу 30. септембра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Аска и вук Позоришта „Пан театар“ – у недељу 1. октобра у 11 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Ја сам Акико Културног центра Панчево (БУДИ фестивал) и Фестивала еколошког позоришта за децу и младе ФЕП из Бачке Паланке) - у недељу 1. октобра у 14 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“

Бамби Позоришта за децу и младе Крагујевац – у понедељак 2. октобра у 18 часова на сцени Позоришта лутака „Пинокио“

Био једном један лав Дјечијег позоришта Републике Српске - у уторак 3. октобра у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“

Недостајање Позоришта лутака Ниш - у уторак 3. октобра у 18 часова на Великој сцени Театра „Вук“

Снежна краљица Малог позоришта „Душко Радовић“ – у среду 4. октобра у 11 часова на сцени Малог позоришта „Душко Радовић“



У оквиру Пратећег програма, биће реализовани интерактивни програми намењени деци, младима, родитељима и стручњацима који се баве одрастањем деце.

На сусрету који ће бити одржан у суботу, 30. септембра са почетком у 11:30 часова у Библиотеци - галерији „Бранко Миљковић“, биће отворена ИЗЛОЖБА „СЛАВИМО ЈУБИЛЕЈ! ЧЕТВРТ ВЕКА ПАН ТЕАТРА“, која је део Пратећег програма, а намењена је свим узрастима.

У богатом Пратећем програму фестивала су и АСТРОНОМСКА ШЕТЊА, односно обилазак Астрономске опсерваторије за тинејџере. Шетњу, која ће започети у 10 часова у понедељак 2. октобра, водиће Весна Мијатовић, библиотекарка и координаторка Музеја астрономије, и Ненад Милановић, астрофизичар.

Исти дан биће организована и трибина ПАЖЉИВО СЛУШАЈТЕ! LISTEN FIRST!, у оквиру истоимене глобалне кампање коју спроводе Канцеларија Уједињених нација за борбу против дроге и криминала (UNODC) у Републици Србији уз подршку Канцеларије за борбу против дрога Владе Републике Србије. Трибина је намењена родитељима и стручњацима и одржаће се 2.10. у 17 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“..

Поред наведних догађаја, као део пратећег програма су и три радионице намењене деци и младима:

- ЖОНГЛИРАЊЕ ВАТРОМ – чланови „Кинетроп театра“ (29.9. у 19:30 часова на тргу испред Театра „Вук“)

- ЛУТКАЛИШТЕ - луткарска радионица за децу коју ће водити глумица Бојана Ђурашковић (3.9. у 13 часова у „Пан театру“)

- ПУТ НА МЕСЕЦ  - радионица савременог циркуса за децу коју воде чланови „Кинетроп театра“ (1.10. у 11 часова на тргу испред ГО Звездара и Театра „Вук“)

- РАДИОНИЦА КРЕАТИВНОГ ПИСАЊА драмске списатељице Јелене Палигорић Синкевић (2.10. у 11 часова на Сцени „Култ“ Театра „Вук“)

Проглашење победника 18. Звездаришта ће се одржати 4.10. у 17 часова у Театру „Вук“.

Нема коментара:

Постави коментар