понедељак, 14. новембар 2022.

Šesto izdanje Festivala muzičkog filma - Paralelnih vizija

 


Šesto izdanje Festivala muzičkog filma - Paralelnih vizija, odvijaće se od četvrtka, 17, do nedelje, 20. novembra, u velikoj sali Jugoslovenske Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zatim od ponedeljka 21, do srede 23, u Art bioskopu Kolarac.

Distributerska kuća Visionary Thinking i Paralel, ovoga puta pred domaću publiku donose najbolja svetska ostvarenja koja se bave muzikom, društvom i alternativnom kulturom.

Jazz, punk, reagge, ska, rock and roll..., gotovo da nema muzičkog pravca koji nije zastupljen u ovogodišnjoj selekciji Vizija.

Paralelno, tu su i dokumentarci koji tretiraju važna društvena pitanja poput feminizma, starenja, anksioznosti i napada panike posebno prisutnih kod Z generacije, kao i seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja kao dugo skrivanog dela industrije zabave i rokenrola.

Karte po ceni 300 dinara na blagajni Kinoteke, odnosno Art bioskopa Kolarac.

Tribine, izložbeni program..., sve je to deo Paralel Vision festivala 2022.

PROGRAM po danima:

Jugoslovenska Kinoteka

 ČETVRTAK, 17.11.

 19č Aleluja! Leonard Koen - Jedno putovanje, jedna pesma

     /Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song/

    dokumentarni, istorijat pesme i vanvremenog umetnika; 2021, SAD, 118 minuta

21č King Crimson - Na dvoru Kralja Krimsona

     /In the Court of The Crimson King: King Crimson at 50/

     dokumentarni/komedija o pola veka uticajnog benda; 2022, Velika Britanija, 87 minuta

PETAK, 18.11.

19 Other Music - Neka druga muzika

    dokumentarni o kultnoj njujorškoj prodavnici ploča; 2021, SAD, 86 minuta 

21 Creation Records - Knjiga postanja

     /Creation Stories/

     igrani biografski, od autora Trejnspotinga, o menadžeru Oasis, Jesus And Marry Chain...; Velika Britanija/SAD, 2021, 109 minuta  

SUBOTA, 19.11.

19 Bitlsi i Indija

     /The Beatles and India/

     dokumentarni o čuvenom putovanju Bitlsa '68. i fascinaciji Maharišijem; 2021, Velika Britanija, 96 minuta

21 Rudboj - Priča o Trojan Rekords

     /Rudeboy - The Story of Trojan Records/

     dokumentarni o subkulturama, muzici i migracijama: ska, reagge, rocksteady; 2018, Velika Britanija, 85 minuta

NEDELJA, 20.11.

19  Anonymous Club - Courtney Barnett

     dokumentarni o mladoj australijskoj zvezdi koja se na turneji bori sa anksioznošću i napadima panike, priča o generaciji Z; 2021, Australija, 87 minuta

21 Lidija Lanč - Ratu kraja nema

     /Lydia Lunch – The War Is Never Over/

     dokumentarni o njujorškoj buntovnici i performerki, koja je pankerka i u 7. deceniji; 2019, SAD, 78 minuta

Art Bioskop Kolarac

PONEDELJAK, 21.11.

18.30 Onaj tihi /The Quiet One/

dokumentarni o "odmetnutom" basisti Rolingstonsa, Bilu Vajmanu i njegovoj kolekciji arhivskih snimaka najdugovečnijeg benda u istoriji roka; 2019, Velika Britanija, 98 minuta

20.30 Skreni pogled /Look Away/

dokumentarni o mračnoj strani rokenrola, omiljeni muzičari kao seksualni predatori; 2021, Velika Britanija/SAD, 88 minuta

UTORAK, 22.11.

18.30 Lenonov poslednji vikend /Lennon's Last Weekend/

dokumentarni, rekonstruiše poslednju nedelju života poznatog Bitlsa; 2020, Velika Britanija, 61 minut

20.30 Poglavlje 27 /Chapter 27/

igrani biografski, pogled na ubistvo Džona Lenona iz ugla njegovog atentatora; Džerad Leto u glavnoj ulozi, 2007, SAD, 82 minuta

SREDA, 23.11.  

18.30 Ronnie's /Jazz Club/

dokumentarni o kultnom londonskom džez klubu i njegovom vlasniku, saksofonisti Roniju Skotu; 2020, Velika Britanija, 103 minuta

20.30 Film iznenađenja

Ukratko o filmovima:

Paralelne vizije jedinstvenom selekcijom dokumentarnih i igranih muzičkih filmova, ovog novembra, u sale Jugoslovenske Kinoteke i Art bioskopa Kolarac, donose dvanaest novih naslova, kojima je zajednička tema muzika.

Festival otvara najnoviji dokumentarac Aleluja o večnoj legendi Leonardu Koenu, a pratiće ga i dokumenti o pola veka kultnog benda King Crimson, te londonskom poš džez klubu Ronnie's.

Tu su takođe i moćne društveno-istorijske priče poput dokumentarnog filma, sa elementima igranog, Rudeboy: Priča o Trojan Records, o ska i rege subkulturi u Velikoj Britaniji 70ih, koja se istovremeno bavi i položajem Jamajčana koji su je svojim dolaskom u London i pokrenuli.

Ljubiteljima čuvene liverpulske četvorke (Bitlsi i Indija), biće interesantno da saznaju šta zapravo stoji iza fasciniranosti Pola i ekipe Maharišijem i kultom joge i Indije, koje su krajem 60ih, možda baš Bitlsi i preneli u zapadnu pop kulturu.

Kada je reč o brit popu, stiže nam prava poslastica, od autora Trejnspotinga, Denija Bojla i Irvina Velša, Knjiga postanja: Creation Records, britanski urnebesni biopik o Alanu Mekgiju, čoveku koji je kreirao masovni uspeh Oasis, Jesus And Mary Chain, Primal Scream...

Publika će moći da otkrije i šta se krije u bogatoj i do sada skrivanoj arhivi "odbeglog" člana Rolingstonsa, Bila Vajmana (Onaj tihi), kao i da pogleda analitičnu rekonstrukciju poslednjih nedelju dana života Džona Lenona.

Pločama, kolekcionarstvom i ponovo subkulturama, bavi se i dokumentarac o dve decenije kultne njujorške prodavnice ploča Druga muzika (Other Music).

Jedan segment programa posvećen je ženama u muzici i pop kulturi: priča o spektakularnoj Lidiji Lanč, njujorškoj pankerki i buntovnici u 7. deceniji života, je apsolutna preporuka, a paralelno i autentični dokument o mladoj australijskoj rok zvezdi Kortni Barnet koja se, uprkos slavi i uspehu, kao i znatan deo Z generacije, bori sa anksioznošću i napadima panike.

U ozbiljnu društvenu temu seksualnog zlostavljanja u šou biznisu, upustili su se autori dokumentarca Skloni pogled, koji se bazira na svedočenjima žena koje su nekada bile tinejdžerke i obožavateljke poznatih rokera (Led Zeppelin, Guns 'n' Roses, Aerosmith...).

Нема коментара:

Постави коментар