понедељак, 21. новембар 2022.

Uticaj indijske meditacije na muzički razvoj Buba

 



Bitlsi i Indija  (The Beatles and India) je dokumentarno svedočenje o čuvenom i kontraverznom putovanju Bitlsa '68. i njihovom opčinošću guruom Maharišijem. Prikazan je na ovogodišnjem na VI  Festivalu muzičkog filma – Paralelne vizije.

Ovo putovanje u meditaciju i filozofiju iz korena će promeniti muziku i živote čuvene liverpulske grupe. Ukomponovan od retkih arhivskih snimaka, fotografija i iskaza očevidaca, uključujući i pejzažе egzotičnih indijskih destinacija danas, ovaj film verno ali i nostalgično oživljavaju fascinantno putovanje Džordža, Džona, Pola i Ringa od njihovih visokooktanskih slavnih života na Zapadu do egzotike i filozofije koja ih je magično privlačila. Gde su vrlo moguće tražili utočište od globalne histerije koju su proizvodili.

Film kombinujući crno-bele i kolor snimke prikazuje prvi susret gitariste Džordža Harisona (koji je još u majčinom stomaku slušao indijsku muziku) sa sitarom, dok su Bitlsi snimali svoj Help! igrani film, i njegovo korišćenje instrumenta u pesmi Džona Lenona "Norveška šuma" kasnije 1965. godine; zaustavljanje benda u Delhiju u julu 1966; Harisonovo prijateljstvo sa indijskim klasičnim muzičarem Ravijem Šankarom, snimanje Harisonovog solo albuma Vondervall Music iz 1968. u Bombaju; i njegov uticaj na Bitlse da krenu u duhovne seanse kao što je transcendentalna meditacija. Interesantno da će prvi koji izađe iz te euforije biti Ringo.

Indija, koja se tek oslobodila britanskog kolonijalnog ropstva i razvoda sa Pakistanim, sa oduševljenjem dočekuje četvoricu ostrvskih muzičara, planetarne zvezde.

Iz tog vremena datiraju i filmska sećanja na povlačenja grupe iz 1968. u Rišikeš, gde su stvorili većinu pesama za Beli album. Guru im je nagovestio i da će se, ukoliko prestanu da meditiraju, grupa raspasti.

Dokumentarac takođe govori o uticaju Bitlsa na indijsku omladinu. Bitlsi umorni od komercijalizovane kapitalističke kulture Zapada, tražeći duhovni mir, zaputili su se u Indiju, gde su na njih, opet, gledali kao na uzbudljive simbole savremene kulture. Tamo su obnovili svoje zajedništvo, a vraćajući se odande, opet se razvijaju kao individue i neminovno udaljavaju.



"The Beatles and India" uključuje i doprinose i sećanja indijskih pop muzičara iz 1960-ih.

Takođe istražuje novinske izveštaje iz 1968. godine u kojima su komunistički i socijalistički indijski opozicioni političari tvrdili da je Maharišijev ašram u Rišikešu bio ustvari kamp kojim je upravljala CIA. Film otkriva i da je zbog toga KGB poslao svog agenta Jurija Bezmenova da to istraži. Snimci s kraja osamdesetih pokazuju kako Bezmenov sa neskrivenim zadovoljstvom priča o tome kako je verovao da su pojedinci, poput glumice Mie Ferou, nesvesno doprineli destabilizaciji američkog društva po povratku kući, šireći poruke „sedi, pogledaj pupak i ne radi ništa." I da je KGB dobio besplatnu uslugu.

Na ovoj projekciji raduje mnogobrojnost mlade publike kojima muzika Bitlsa nije bila sastavni deo detinjstva i odrastanja. Posebno raduje puna sala u ovo kišno subotnje večе.

Režija: Ajoi Bose i Peter Compton

Uloge: Magic Alek (arhivski snimak) Šankara Angadi (arhivski snimak) Džejn Ašer (arhivski snimak)


Нема коментара:

Постави коментар