петак, 6. септембар 2024.

XX FESTIVAL „SEDAM VELIČANSTVENIH“

 



Festival „Sedam veličanstvenih“ slavi svoj važan jubilej – dvadeset godina na našoj kulturnoj sceni!


Kao i svih prethodnih godina, festival je  posvećen predstavljanju vrlo posebnoj publici antologijskih ostvarenja modernog evropskog dokumentarizma.

Pokrenut upravo u trenutku kada je moderni bioskopski dokumentarac na prepad počeo da osvaja festivale i prostore ekskluzivno namenjene glamuroznom igranom filmu, „Sedam veličanstvenih“ je u korak pratio razvoj ove nove, očaravajuće vrste filma, a glas o fantastičnim projekcijama i nesvakidašnjoj festivalskoj atmosferi pronosili su Evropom neki  od najeminentnijih dokumentarista koji su s radošću dolazili u Beograd. Najveće priznanje koju su dobijali bio je legendarni selfi sa scene sa najbrojnijom i najposebnijom evropskom publikom za dokumentarce!




Autori kao što su Nikola Filiber, Hedi Honigman, Mihael Glavoger, Helena Treštikova, Virpi Sutari, Nikolaus Gejrhalter, da navedemo samo neke od najvećih koji su pomerali granice filmskog izražavanja i koji su stvorili neverovatni, moderni, slobodni dokumentarac, predstavljali su zadivljenoj i posvećenoj publici svoja vrhunska ostavarenja. Festival je postao novi važan kulturni prostor u kome su prikazivani filmovi koji su inspirisali i direktno podsticali naše filmske autore, ali i neke od gostujućih koji su odlazili iz Beograda sa idejom iz koje bi nastajao njihov novi film. Studenti filma i mladi filmski autori su kroz specijalnu festivalsku radionicu neposredno slušali vrhunske majstore i  od njih dobijali dragocena znanja i svedočanstva o iskustvima vezanim za njihov rad.

Kada se pojavio, festival „Sedam veličanstvenih“ je bio prvi i jedini festival kod nas potpuno posvećen dugometražnom dokumentarcu, a fantastičan uspeh već na samom početku ohrabrio je i pripremio put za festivale koji su vremenom postajali sve brojniji. Misija da se našoj kulturnoj sredini predstavi veličanstvena vrednost savremenog dokumentarnog filma, koju je festival „Sedam veličanstvenih“ postavio sebi pre dvadeset godina, u velikoj meri je ostvarena i prevaziđena. I evo, festival se sprema da napravi svoj jubilarni dvadeseti novi korak!



"Selekcija u velikoj meri odražava domete modernog dokumentarca, pojedinačne domete izabranih sjajnih autora, ali govori i o današnjem svetu, o onome što se dešava sa svima nama. Ovo su filmovi koje objedinjuje težnja ka nekom vrhunskom, izuzetnom cilju koji je veći od svih nas. Nije iznenađujuće to što svi u velikoj meri govore o odnosu čoveka prema prirodi. Otuda ove priče govore i o važnim, dubokim unutrašnjim stremljenjima u svakom od nas. O potrebi da se ne odustaje ni kada je najgore, želji da pronađete inteligentne, intuitivne, fantastične puteve da ostvarite nešto što je san, san o lepoti, o netaknutoj lepoti prirode i čoveka, želji da pokažete svetu za šta je čovek sve sposoban", istakao je Zoran Popović.




U ovoj rođendanskoj selekciji ugometražnog dokumentarnog filma biće prikazana ostvarenja koja govore o prirodi i vodi koje sve više ugorožavamo. Festival će otvoriti initrigantan film „Pianoforte“ Jakuba Pjonteka koji nam otkriva šta se dešava iza kulisa najčuvenijeg svetskog takmičenja mladih pijanista u Varšavi koje se održava svake pete godine. Sledi ostvaenje brazilske rediteljke Sisel Morel Dargis "Balomanija" koja kao u nekom trileru istražuje tajne favela, i tamo otkriva neodoljivu čaroliju snova... Ana Rubi kroz film "Tvoj život bez mene" prikazuje temu preispitivanja društva u odnosu prema ugroženimao govoreći o jednoj nemogućoj misiji. 



Iz iz Finske stiže film "Šaptač risovima" Juhe Suonpe, finskog profesora umetnosti i fotografije prirode, kao prilika za otkriće čoveka koji pokušava da uspostavi vezu sa risom snimajući šume sa dvema kamerama. Italijanska rediteljka Klaudija Tozi predstaviće film "Gospodin Bo", o svom vernom krznenom pratiocu,  dok je iz Holandije reditelj Petr Lom i producentkinja Korin van Eherat nas vode u čarobni film putovanja, tačnije plovidbe kanuima rekom Vanganui koja je prva u istoriji zakonski proglašena osobom, jedinstvenim i nedeljivim bićem. Film nas uvodi u priče i verovanja Maora i značaj iskonskih veza čoveka i prirode.  



Festival zatvara film posvećen prirodi "Bilo jednom u jednoj šumi" autorke Virpi Sutari, koji očarava lepotama finskih šuma, ali otkriva i mračne pretnje uništavanja zbog profita, čemu se dve devojke sa grupom prijatelja aktivista suprotstavljaju beskompromisno.


U okviru festivala planirano je i jedno specijalno veče – selektor Tue Stin Miler želeo je da ga posveti proslavljenom francuskom dokumentaristi Nikoli Filiberu, koji je već dva puta bio gost Sedam veličanstvenih, tako što će ponovo biti prikazan njegov film o orangutanki “Nanet” (2010).

Osnivačica festivala Svetlana Popović istakla je da je suštinski deo koncepta festivala da na njemu budu prisutni autori filmova i da razmenjuju iskustva sa publikom i stručnom javnošću. Ona je istkla i da je festival više prepoznat i priznat van granica Srbije nego u zemlji.

Više informacija o festivalu i ovogodišnjem programu možete videti OVDE

Нема коментара:

Постави коментар