понедељак, 9. септембар 2024.

58. MOKRANJČEVI DANI

 


U Negotinu, rodnom gradu velikana srpske muzike - kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, u periodu od 14-20. septembra biće održan festival "Mokranjčevi dani". Jedan od najstarijih festivala u našoj zemlji okupiće ove godine istaknute domaće izvođače različitih generacija - od talentovanih mladih umetnika do doajena muzičke scene. 


Ovogodišnji besednik na otvaranju biće čuveni bariton svetskog glasa - Željko Lučić, koji će održati i solistički koncert. U okviru sedam festivalskih dana publika će biti u prilici da čuje i Flautino Lola Klasik i Ljubišu Jovanovića,  Dečji hor operskog studija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada sa dirigentkinjom Vericom Pejić, Pevačko društvo "Prepodobni Rafailo Banatski" iz Zrenjanina, kojim diriguje Senka Milisavljević, da prisustvuje negotinskoj premijeri operete "Iza operskih kulisa" Vere Milanković, pogleda komad s pevanjem "Koštana" Bore Stankovića u produkciji Narodnog pozorišta iz Niša, aplauzom pozdravi vodeće domaće violončeliste  - Dragana Đorđevića Suzukija i Petra Pejčića, koji će svirati uz Gudače Sv. Đorđa i Niški simofnijski orkestar. 


Jedan od centralnih događaja je tradicionalno Natpevavanje horova, u kome će ove godine učestvovati četiri ansambla - iz Bara (Crna Gora), Kikinde, Niša i Negotina. 


Pored koncertnih sadržaja u okviru festivala biće održan i semiar za dirigente pod nazivom "Dirigentsko hodočašće", naučna tribina u čijem fokusu će biti muzika Stevana Mokranjca, promocije knjiga i izložbe.

Нема коментара:

Постави коментар