среда, 21. јун 2023.

XXXI Beogradski letnji festival BELEF




 SEDAM PREMIJERA, DEČIJE PREDSTAVE, MLADI BELEF, KONCERTI, RAZGOVORI, SCENSKA ČITANJA I ŠETNJA KROZ LEGATE MUZEJA GRADA BEOGRADA!

 

I ove godine BELEF će biti organizovan u Botaničkoj bašti „Jevremovac“, na jedinstvenom, posebnom mestu, prvoj i jedinoj botaničkoj bašti u Srbiji koja je u isto vreme i spomenik prirode i spomenik kulture. Takođe, programi će se odvijati i na scenama Ateljea 212, Narodnog pozorišta u Beogradu, Teatra Vuk, Bitef teatra, kao i u prostorima naših ustanova kulture.

 

U  periodu od 23. juna do 7. jula biće izvedeno čak 7 pozorišnih premijera! U glavnom programu BELEF-a imaćemo priliku da prvi put u Beogradu vidimo 4 gostujuće predstave (beogradske premijere), dva koncerta, tradicionalno jedan džez koncert i koncert klasične muzike, u zajedničkom nastupu Dva kvarteta: Beogradskog gudačkog kvarteta i gostujućeg gudačkog kvarteta sa Кipra koji će zajedno izvesti premijerno obradu Mokranjčevih Rukoveti i jedne plesne predstave.

 

Nastojeći da održi i svoj internacionalni segment BELEF će ove godine ugostiti i dve predstve iz Hrvatske, jednu iz Bosne i Hercegovine, jednu iz Republike Srpske i jednu iz Francuske.

 

31. BELEF otvoriće poetski performans „Pesnici današnjice – glasovi sutrašnjice“ u saradnji sa Hartefaktom u kome učestvuje 11 savremenih pesnika i pesnikinja! U Ateljeu 212 HNK Varaždin odigraće „Bubu u uhu“, Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke izvešće „Malo blago“ u Botaničkoj bašti, a Maja Šuša i Slaven Došlo premijerno će odigrati „Zatvaranje ljubavi“. Teatar Vuk imaće premijeru Nušićeve „Autobiografije“, a iz Subotice dolazi predstava „Bravo za klovna“ sa Minjom Peković. Publika će ponovo imati priliku da odgleda „Bilo jednom na Brijunima“, a beogradsku premijeru u Botaničkoj bašti imaće predstava „Mistero Buffo“, kao i „Totovi“ sarajevskog teatra SARTR, a premiejrno će biti izvedena i predstava „Blind Date Project“ u Bitef teatru u izvođenju Maše Dakić. Kao završnica festivala čak tri premijere – „Dečije povrede“ sa Slobodom Mićalović i Vukom Kostićem, „Milenijum u Beogradu“ Narodnog pozorišta u Beogradu i „Čovečice“ u izvođenju Milene Predić!

 

Beogradskoj publici će se koncertom u Botaničkoj bašti predstaviti Dragon’s Fuel, sa saksofonistima Predragom Okiljevićem, Vojislavom Savkovom i legendarnim saksofonistom savremene srpske muzičke scene Dušanom Petrovićem, basistom Markom Čurčićem, bubnjarom Lavom Кovačem i Ivanom Burkom na vibrafonu, marimbi i perkusijama. Beogradski gudački kvartet će zajedno sa Gudačkim kvartetom iz Limasola sa Kipra izvesti kolaž iz Mokranjčevih Rukoveti.

 

Program MLADI BELEF u okviru koga se prikazuju predstave studenata – završni ispiti, diplomske, master i doktorske predstave FDU, Akademije umetnosti i FMU, izvodi na sceni Teatra Vuk.

 

U okviru programa DEČIJI BELEF u Botaničkoj bašti deca će moći da uživaju u predstavama pozorišta Pinokio i stručnim vođenjima za decu kroz baštu.

 

Ove godine u okviru BELEF-a razvijaće se i novi programi: Razgovori sa značajnim gostima festivala. Na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, Bob Garfield, jedan od najpoznatijih novinara i kolumnista u Americi razgovaraće sa Ivanom Stankovićem, autorom i voditeljem emisije „Кo sam tebi i šta sam sebi“, osnivačem i vlasnikom agencije Communis DDB, jednim od pionira marketinške i kreativne industrije na Balkanu, o budućnosti medija, reklame i medijskom haosu izazvanom digitalnom revolucijom, o veštačkoj inteligenciji koja piše vesti, Netfliksu, Amazonu, Zakerbergu, Elonu Masku i njihovom uticaju na budućnost medija..

 

Program PodTekst – scenska čitanja novih drama mladih dramskih pisaca u izvođenju i postavci glumaca i reditelja njihove generacija, osmišljen je u saradnji sa FDU u Beogradu i odvijaće se na Letnjoj sceni Ateljea 212.

 

Ponovo ćemo imati „Noć legata“ kada ćemo moći da prođemo kroz legate Muzeja grada Beograda – Konak kneginje Ljubice, legate Ive Andrića, Paje Jovanovića, Jovana Cvijića, ali i zavičajne muzeje Žarkova i premijerno u okviru Belefa zavičajni muzej Zemuna otvoriće svoja vrata publici.

 

Dečiji programi, Mladi Belef i svi prateći programi su besplatni

Нема коментара:

Постави коментар