четвртак, 29. јун 2023.

Belef 2023: Bravo za klovna


 “…Odatle se padne svom težinom
Danima se pada duboko duboko duboko
Na dno svoga ponora
Ko se ne razbije u parаmparčad
Ko ostane čitav i čitav ustane
Taj igra”

- Vasko Popa: "Pre igre"


Monodrama „Bravo za klovna“, autorski projekat prvakinje Drame Narodnog pozorišta u Subotici Minje Peković, utemeljena na njenom iskustvu borbe sa rakom 2020. godine, u kovid eri, odigrana je večeras na sceni Vuka u okviru ovogodišnjeg Belefa.

U predstavi se autorka uzimajući  ličnu borbu sa bolešću kao težište, uhvatila  ukoštac sa problemima našeg vremena i društva, utamničena  u realni i mentalni kavez, postaviljajući  brojna pitanja, pokušavaći da pronađе odgovore, koristeći nadasve zanimljiva teatarska rešenja.

Predstava ovu ozbiljnu temu odeva u cirkuske elemente vešto kombinujuči komediju i dramu u cilju da publika lakše svari sve faze borbe sa ovom podmuklom bolešću. U zavisnosti od toga koliko ste smeli da uronite u ovu tegobnu temu sledi vam katarza ili depresija.




Svi mi, koji u svom okruženju imamo ili smo imali nekog ko je vodio ovu neravnopravnu borbu ovakva predstava duboko emotivno dotičе. Još i višе oni koji su ovakvu ili sličnu bitku vodili i u njoj pobedili, vođeni voljom i ojačani humorom kao najdelotvornijim lekom.
„Rak nastaje kad čovek sklopi krila“
Uz Minju Peković, na sceni je i muzičar Miroslav Idić (korepetitor i aranžer) koji priču prati zvukom harmonike kao što je tokom terapija Minji potporu pružala muzika i životna priča legendarne Edit Pjaf, koja je kao i knjige S.N. Lazareva inspiracija za ovu predstavu i sećanje na njenog pretka koji se bavio profesijom klovna.
U autorskom timu su i Marija Kalabić (scenograf), Marko Marosiuk (kostimograf) i Nikola Marinkov (dizajner svetla).
„Problem nije poslat da te uništi, nego da te promeni, ako može.”



Na tek završenom 47. festivalu Dani satire Fadila Hadžića Minja Peković dobila je nagradu za glavnu žensku ulogu i posebnu nagradu za specijalno postignuće za kompletan autorski i izvođački domet.

A onda sam izašao na beogradski Bulevar i našаo se okružen morem kockarnica. U njih su ulazili oni koji u životu nisu rizikovali više od svojih mizernih finansijskih nadanja, ne bi li ubili dokolicu. Nesvesni da ima mnogo važnijih igara na sreću koje treba izvojevati. Nesvesni da već imaju  bingo dobitak-život!

Ako sam vas zainteresovao, napomena da monodrama “Bravo za klovna” ima svojevrsni dnevnik proba, koji u vidu kratkih video zapisa prikazuje kako izgleda čitav ovaj kreativni proces, sa svim usponima i padovima, tokom stvaranja ovog autorskog projekta.

Oni su dostupni su na Instagram stranici @bravozaklovna, u kojima glumica neposredno iznosi svoje utiske, dileme i probleme sa kojima su se ona i ceo autorski tim suočavali tokom nastanka predstave

Нема коментара:

Постави коментар