четвртак, 24. август 2017.

Karin Fosum – „Kad đavo drži sveću“



U potrazi za uzbuđenjem, tinejdžeri Andreas i Zip ukradu torbicu iz bebinih kolica, i pokrenu nesrećni niz događaja koji se završi smrću deteta. Nesvesni počinjenog zločina, Andreas i Zip prate staricu, slučajnu prolaznicu, do ulaznih vrata, i Andreas ulazi u njenu kuću s nožem. Zip čeka prijatelja, ali Andreas se ne pojavljuje. Inspektor Sejer i njegov saradnik ne mogu da povežu smrt deteta s prijavljenim nestankom lokalnog delinkventa. I dok u gradiću raste strah zbog misterioznih događaja, neverovatna istina skrivena je u podrumu staričine kuće…

Karin Fosum izbliza proučava tri smrti u ovom romanu u kome zlo dotiče i porodicu samoga inspektora Sejera... Dok Fosum istražuje različite teme i živopisno ih oslikava, knjiga postaje moćna istraga o zlu i snazi koje ono posjeduje, moći da menja živote ljudi. Uzbudljiva i kontemplativna, knjiga „Kad đavo drži sveću“ izuzetan je roman koji se na nov način dotiče nekih od najvažnijih tema savremenog društva. Ovo je knjiga o tome kako životi običnih ljudi izmaknu kontroli, kako dođe do tragedije – bilo to pukim slučajem ili zbog letargije i neaktivnosti društva i lošeg okruženja.


Karin Fosum je proslavljena norveška autorka kriminalističkih romana, poznata kao „Norveška kraljica krimića“. Njeni književni počeci vezani su za pisanje poezije, a svoju prvu zbirku pesama objavila je 1974, kada je imala 20 godina. Za nju je iste godine dobila nagradu Tarjei Vesaas za debitante. Neko vreme je radila u bolnicama, lečilištima i centrima za odvikavanje od droge. Posle toga seli se u okolinu Osla i započinje vrlo uspešnu književnu karijeru, obeleženu serijalom knjiga o inspektoru Sejeru, koje su postale međunarodno uspešan bestseler preveden na preko 16 jezika. Za roman „Ne osvrći se” osvojila je nagrade Stakleni ključ i Riverton. Za roman Kad đavo drži sveću“ dobila je nagradu „Gumshoe“ za najbolji evropski kriminalistički roman 2006. godine. Do sada je ekranizovano šest romana o inspektoru Sejeru. Napisala je i dve zbirke kratkih priča. Živi u Oslu.


Karin Fosum – „Kad đavo drži sveću“ 

Izdavač: Samizdat B92
Prevod s norveškog jezika: Sofija Bilandžija
Edicija Busola, 2017, F: 20 cm, S: 218, meki povez, latinica
ISBN 978-86-7963-454-2
Cena 880,00 dinara (sa PDV-om)

Нема коментара:

Постави коментар