четвртак, 17. октобар 2024.

60. OKTOBARSKI SALON U MUZEJU AFRIČKE UMETNOSTI: NADA JE DISCIPLINA

 


60. Oktobarski salon – reprezentativna međunarodna manifestacija iz oblasti vizuelnih umetnosti, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd, a organizuje ga Kulturni centar Beograda, uz podršku Ministarstva kulture – održava se od 20. oktobra do 1. decembra na više lokacija u Beogradu.

 Svečano otvaranje manifestacije biće održano u nedelju, 20. oktobra u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu (Andre Nikolića 14, Senjak).

 Oktobarski salon realizuju tri međunarodna kustoska tima, a slogan ovogodišnjeg izdanja glasi: Šta ostaje? / What's left?




 Jedan od koncepata salona „Nada je disciplina“, koji će biti predstavljen u Muzeju afričke umetnosti, osmislile su Lina Džuverović, viši predavač i rukovoditeljka studijskog master programa Kustoski rad i kolekcije na Čelsi koledžu za umetnosti Univerziteta umetnosti u Londonu, u saradnji sa Emilijom Epštajn i Anom Knežević, kustoskinjama Muzeja i Rafaelom Dražić, autorkom vizuelnog identiteta.

 „Radovi predstavljeni u segmentu Nada je disciplina fokusiraju se na definiciju i naš savremeni doživljaj posla, na beskorisnost rada, na vezu rada i umetnosti“, navodi Ana Knežević, kustoskinja Muzeja afričke umetnosti.




 Kustoskinje izložbe su povodom segmenta Nada je disciplina izjavile: 


„Oslanjajući se na slogan aktivistkinje Marjam Kabe Nada je disciplina, kao i na nasleđe i društvene vrednosti Pokreta nesvrstanih, sarađivaćemo sa umetnicima, udruženjima i grasruts inicijativama unutar i izvan sfere kulture, kako bismo umetnost predstavile kao vezivno tkivo u negovanju solidarnosti i uzajamne podrške. Umetnici i kolektivi će koristiti svoje procese rada, mogućnosti izlaganja i diskurzivnih programa da bi istražili potencijale suptilnih mikropolitičkih umetničkih činova kao mehanizama suočavanja sa trenutnim eksploatatorskim i korporativnim preuzimanjima života, represivnim i škodljivim političkim tendencijama i ekološkim problemima“. „Značajan aspekt projekta predstavlja njegov tempo, koji će biti uspostavljen tako da se opire tendencijama hiperproduktivnosti, ubrzanja i rastezanja koje nalažu formati velikih izložbi.“ 

 


 Umetnici i grupe koji su deo segmenta Nada je disciplina su: Adrijan Melis Sosa, Darinka Pop-Mitić, doplgenger, I drugi (And Others): Urodnjene politike i prakse umetničkih kolektiva, Jelena Savić, Karavan, Katrin Bem i Jelena Micić, Kiluanži Kija Henda, Mvana, Milica Dukić, Milica Ružičić, Čitalačka grupa za feminističko trajanje (FDRG).

  

OKTOBARAC ZA NAJMLAĐE – NEDELJA U MAU


 


 Svake nedelje, počev od 27. oktobra pa sve do 1. decembra, od 11 do 12.30 časova, Muzej će organizovati redovni program „Nedelja u MAU”, koji se sastoji iz vođenja kroz postavke za odrasle i kreativnih radionica za decu (uzrasta od 6 do 12 godina).

 Kreativne radionice pod nazivom Poster rolerkoster imaju za temu medijum postera. Nakon obilaska male sale i radova angolskog umetnika Kiluanžija Kija Hende, deca će imati priliku da izrade sopstveni „angažovani“ poster, dok će odrasli moći da saznaju više i o radovima drugih umetnika koji posebno izlažu na Oktobarskom salonu u ovom Muzeju, među kojima su Adrijan Melis, Danijela Ortiz, Darinka Pop-Mitić i doplgenger.

 

Ulaz je besplatan, a prijavljivanje je obavezno slanjem mejla na: kontakt@mau.rs.

 

 

 

--

Нема коментара:

Постави коментар